Rács mögött karácsonyoznak a Colectiv klub tulajdonosai

További harminc nappal meghosszabbította a bukaresti törvényszék a Colectiv klub tulajdonosainak előzetes letartóztatását. A törvényszék az ügyészség fellebbezésének adott helyet, miután a fővárosi negyedik kerületi bíróság háziőrizetre enyhítette november 27-én az előzetest.

A jogerős döntés következtében Alin Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu a karácsonyt is vizsgálati fogságban tölti.

A három férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel gyanúsítják az ügyészek. A vádhatóság állítása szerint bizonyítani tudja, hogy Costin Mincu, Paul Gancea és Alin Anastasescu felelős a klubban történt hatvan halálos áldozattal járó tűzesetért.

A Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A klubban azonban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

A tulajdonosokat azért is felelősség terheli, mert a teremben nem voltak vészkijáratok. Az előírások szerint egy ekkora teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült. További részletek itt olvashatók

A három gyanúsítottra akár tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, ha elítélik őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?