banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Egy román politikus a magyarokat okolja a bukaresti tragédiáért

Vlagyimir Putyin és Angela Merkel is támogatta azt a budapesti egyetemen kifundált tervet, ami a bukaresti klubtűz hátterében állt és hatvan halálos áldozatot követelt - állítja Ninel Peia szociáldemokrata képviselő.

A politikus azt írja a blogján, hogy a titkosszolgálatoktól szerezte értesüléseit. Szerinte az egész akció mögött valójában Románia feldarabolásának szándéka áll. „Szó sincs véletlenről, egy gondosan kitalált terv miatt” égett le október 30-án a Colectiv nevű szórakozóhely a román fővárosban – idézte a Népszabadság a politikust.

Elméletének lényege, hogy a tragédia nyomán indult tüntetéseket (amelyek hozzájárultak Victor Ponta miniszterelnök lemondásához) provokatőrök tüzelték odáig, hogy az valóságos "ellenforradalomba" torkolljon. Tervben volt a képviselő szerint a belügyminisztérium és a parlament felgyújtása is, ami szerinte a román demokrácia végét jelenthette volna.

Mindez nem puszta anarchisztikus csíny lett volna, mert az események eszkalálódása idején Kolozsvárott már ugrásra készen állt az az új (politikusokból és üzletemberekből álló) garnitúra, amely kész lett volna azonnal kikiáltani Erdély függetlenségét és - a németek és oroszok támogatása mellett - megalakítani a magyarok diktálta Erdélyi Köztársaságot. Közben ugyanígy kész tervek voltak a Moldvai Köztársaság megalakulására is, amely rövidesen az orosz befolyás alatt álló Moldova részévé válhatna. Egyedül Havasföld maradhatott volna meg a románoknak Peia szerint.   

A november 24-én kelt blogbejegyzésre a szociáldemokrata kötődésű Romania TV hírtelevízió hívta fel a figyelmet. A csatorna vasárnapi műsorának meghívottjai – újságírók, történészek, politikusok – nem tartották teljesen légből kapottnak a tervet, és hangsúlyozták: az illetékes szerveknek ki kell vizsgálniuk, hogy valóban megpróbálták-e eltéríteni a Ponta-kormány bukásához vezető tömegtüntetéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?