banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Megemlékeztek az egy hónapja történt bukaresti tragédiáról

Országszerte megemlékeztek hétfőn a hatvan emberéletet követelő, egy hónapja történt bukaresti tűzvész áldozatairól, miközben a baleset 67 sérültjét ápolják továbbra is hazai és külföldi kórházakban, közülük tízen pedig még nincsenek túl az életveszélyen.

November 30., Szent András apostol ünnepe, néhány éve munkaszüneti nap: ezen a napon ünnepli a román ortodox egyház azt, hogy a román nép felvette a kereszténységet. Daniel ortodox pátriárka azonban - az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol tiszteletére celebrált liturgia végén - a klubtragédia áldozatairól is megemlékezett és az országban másutt is vallásos szertartásokkal, mécsesek gyújtásával emlékeztek meg az egy hónapja történt tűzvész áldozatairól.

Az egész román társadalmat megrázó tragédia emléke visszafogottabbá tette a novembere 30-i, december 1-i kettős ünnepet. Az Erdély Romániához csatolásával kapcsolatos december elsejei nemzeti ünnepen megtartják ugyan a szokásos katonai parádékat, de Klaus Johannis államfő a bukaresti tűzvész és a párizsi merényletek áldozatainak emléke előtt tisztelegve lemondta az elnöki hivatalban ilyenkor szokásos ünnepi fogadást, Kolozsvár, Brassó, Marosvásárhely és Gyulafehérvár polgármesteri hivatala pedig idén nem rendez tűzijátékot december elsején.

A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték miatt lobbant lángra a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelése. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton.

A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Az azóta eltelt egy hónapban további 33 sebesült halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe. Eddig 40 sebesült kezelését vették át külföldi kórházak.

Kapcsolódók

Kimaradt?