Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással az államfő

Dacian Cioloș korábbi európai uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek Klaus Johannis államfő, és megbízta azzal, hogy szakértői kormányt alakítva vezesse Romániát a jövő ősszel tartandó parlamenti választásokig.

Független, technokrata miniszterelnökre van szükség, akinek nem fűződnek botrányok a nevéhez – mondta Klaus Johannis. Felhívta a figyelmet: olyan pártokra van szükség, akik nem korrupt vagy korrupcióval gyanúsított személyeket támogatnak.

Meg kell erősíteni a jogállamot, mondta az államfő, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy jóvá kell hagyni az ügyészségnek a büntetőjogi kivizsgálásokra irányuló kérelmét. Tiszta választások választásokra van szükség a jövő évi helyhatósági és az őszi parlamenti választásokkor. Hozzátette: a régi politikusoknak nem szükséges távozni a politikai életből, azonban fiatalok nélkül nem tud megújulni a politikai osztály.

A híd szerepét vállalta

A sajtótájékoztatóra meghívott miniszterelnök-jelölt azt ígérte: kormánya hídszerepre vállalkozik a társadalmi elvárások és a politika között. Kifejtette: egy év hosszabb időszak annál, hogy a kormány kizárólag a hétköznapi ügyek adminisztrálására szorítkozhatna, de túl rövid idő ahhoz, hogy életbe léptethetné a társadalom által elvárt gyökeres változásokat. "Nyitni szeretnénk a társadalom felé és előkészíteni a változásokat" - mondta Cioloș.

A zilahi születésű, 46 éves Cioloș kertészmérnöki képesítést szerzett a kolozsvári agronómiai és állatorvosi egyetemen, majd a franciaországi Montpellierben vett részt mesterképzésen és doktori képzésen vidékfejlesztési szakterületen. Több éves brüsszeli - az Európai Bizottság egyik háttérintézményében töltött - gyakornoki időszak után 2007-ben vállalt előbb államtitkár-helyettesi, majd mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszteri tisztséget a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormányban. 

Románia 2009-ben Cioloșt jelölve az Európai Bizottságba, megkapta a legnagyobb uniós költségvetéssel rendelkező mezőgazdasági biztosi posztot. Cioloș 2010 és 2014 között volt uniós biztos, idén júliusban pedig Jean-Claude Juncker bizottsági elnök élelmiszerbiztonsági főtanácsadója lett. Nős (felesége francia), jól beszél franciául és angolul. A román sajtó szerint nem tagja egyetlen pártnak sem, pártsemlegességét korábbi kormányzati megbízatásai idején is megőrizte.

Tíz napja van kormányt alakítani

A miniszterelnök-jelöltnek tíz nap áll rendelkezésére, hogy az általa javasolt kormánynévsor és kormányprogram számára bizalmat kérjen a parlamenttől. Klaus Johannis a múlt héten kezdett konzultációsorozatot a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakítása céljából, miután szerdán lemondott a Victor Ponta vezette koalíciós kormány.

A tárgyalásokon elhangzottak szerint a technokrata miniszterelnök szabad kezet kap kormánya összeállításához, a miniszterek kiválogatásakor pedig a feddhetetlenség lesz az elsődleges kritérium. Az államfő jelöltje volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és valószínűleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatására is számíthat.

A szociáldemokraták hétfőn Liviu Voinea jegybanki kormányzó-helyettest, korábbi költségvetésért felelős tárca nélküli minisztert javasolták kormányfőnek. Miután a PNL - amelynek éléről tavaly államfővé választották Iohannist - világossá tette, hogy nem hajlandó bizalmat szavazni a PSD által javasolt Voineának, a PSD gyakorlatilag elszigetelődött, és a legnagyobb frakcióval rendelkező párt körüli koalíció felbomlani látszik.

A cikket frissítjük

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?