Lapértesülés: Dacian Cioloș lesz a miniszterelnök

A Nemzeti Liberális Pártból származó források szerint Dacian Cioloș volt uniós agrárbiztos alakít kormányt. Klaus Johannis államfő délután ötkor nevesíti miniszterelnök-jelöltjét – számoltak be a hírtelevíziók.

Dacian Cioloș nevesítését lehetségesnek tartják a Mediafaxnak az elnöki hivatalból származó forrásai is. A hírügynökség azonban úgy tudja, hogy az államfő és a volt EU-biztos közötti egyeztetések még nem zárultak le. Cioloș egyébként korábban cáfolta, hogy a miniszterelnöki tisztség várományosa lenne.

Mint ismert, kedden véget ért az államfő és a parlamenti pártok közötti konzultációsorozat egy új kormány megalakításáról. Az egyeztetésekről távozó pártvezetők nyilatkozatai alapján biztosnak tűnik, hogy az elnök szakértői kormányt javasol. A mérleg nyelvét képező kisebb alakulatok egy része meg is előlegezte a bizalmat egy szakértői kormánynak.

Az államfő jelöltje volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és valószínűleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatására is számíthat.

Miután hétfőn a PNL világossá tette, hogy nem hajlandó bizalmat szavazni a PSD által javasolt Liviu Voineának, a PSD gyakorlatilag elszigetelődött, és a legnagyobb frakcióval rendelkező párt körüli koalíció felbomlani látszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?