Szakértői kormány alakulhat az esetleges előrehozott választásokig

Az államfő és a parlamenti pártok közötti csütörtöki konzultációsorozat után az a forgatókönyv körvonalazódik, hogy technokrata kormány alakul az esetleges előrehozott választásokig. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök Dacian Cioloș volt EU-biztos lesz.

Ezt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy a Klaus Johannisszal csütörtökön tárgyalásokat folytató fontosabb parlamenti pártok (PSD, PNL, RMDSZ) egyike sem nevezett meg kormányfőjelöltet. Korábbi állásfoglalásaiktól eltérően még a legnagyobb kormánypárt vezetői sem zárták ki a lehetséges forgatókönyvek közül egy szakértői kormány beiktatását, nemzeti egységkormány létrehozását, és a választások előrehozását.

Ismert, hogy a Johannishoz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választásokat sürgetett. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a napok óta tüntető emberek egyértelművé tették, hogy nem bíznak a jelenlegi parlamentben, ezért a választások kiírása lenne a "legigazságosabb" megoldás.

Az RMDSZ szakértői kormányt javasolt, amelynek a jövő évi költségvetés kidolgozása és a választások megszervezése lenne a feladata. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: jó megoldás lenne a választások előrehozása, ha sikerülne megteremteni a törvényi feltételeit annak, hogy ezeknél már az új választási törvényt lehessen alkalmazni, amely szerint Románia visszatér a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. Az RMDSZ vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy nehéz lesz elhárítani a felmerülő alkotmányjogi problémákat.

Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlatja fel a parlamentet, ha az két egymást követő miniszterelnök-jelöltjének nem szavaz bizalmat. Arra azonban még nem volt példa, hogy a törvényhozók ilyen módon hozzájárultak volna mandátumuk lerövidítéséhez: amikor Traian Băsescu volt államfő a parlament feloszlatását helyezte kilátásba, a törvényhozók inkább beiktatták az államfő által javasolt miniszterelnököt.

Az elnöki hivatal által meghirdetett konzultációsorozat pénteken a többi parlamenti párttal és a civil társadalom képviselőivel folytatódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?