Liviu Voineát javasolják a szociáldemokraták miniszterelnöknek

Liviu Voinea jegybanki kormányzó-helyettes, korábbi költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter a Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltje.

Ezt Liviu Dragnea, a PSD elnöke jelentette be hétfő este, miután a párt küldöttsége Klaus Johannis államfővel tárgyalt a kormányalakításról. A politikus szerint azért esett a választásuk a pénzügyi szakemberre, mert szakmai tapasztalata és feddhetetlensége megkérdőjelezhetetlen, emellett tekintélyes pénzügyi intézmények bizalmát élvezi.

Dragnea elmondta, hogy Liviu Dragnea jelölését támogatják a PSD koalíciós társai, az UNPR és az ALDE is. Szerinte az új kormányfő megbízatása elsősorban a jövő évi választások megszervezésére szorítkozna. Tájékoztatása szerint javaslatukat az államfő „ésszerűnek” nevezte, de közölte, a pártokkal tartott konzultációsorozat lejárta után nevezi majd meg azt a személyt, akit a legmegfelelőbbnek a tisztségre.

A 37 éves közgazdász végzettségű Liviu Voinea a Hotnews.ro portál szerint a progresszív adózás híve és egyik szerzője volt a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) kormányprogramjának. A pénzügyi szakember a szerdán lemondott Victor Ponta miniszterelnök második kormányában néhány hónapig költségvetéssel megbízott tárca nélküli miniszter volt.

A PSD elnöke szerint Klaus Johannis azt mondta a találkozón: nem támogatja az előrehozott választásokat, a legjobb megoldásnak egy szakértői kormány megalakítását tartja. Dragnea hozzátette: Klaus Johannis várhatóan már kedden megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét.

PNL: biztos nem Voinea lesz a kormányfő

A szociáldemokraták után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségét fogadta hétfő este hivatalában az államfő. A találkozó után a PNL egyik társelnöke, Alina Gorghiu elmondta, hogy pártja továbbra is az előrehozott választások híve, de mivel ennek megvalósításához konszenzusra van szükség, nem erőltetik ezt a megoldást.

A politikus tájékoztatása szerint Klaus Johannis szakértői kormány megalakítását tartja célszerűnek, és ezt a PNL is támogatja. Emlékeztetett arra, hogy a liberálisoknak van miniszterelnök-jelöltjük (Cătălin Predoiu), de el tudják fogadni az államfőnek azt az érvét, hogy egy technokrata miniszterekből álló kabinet most jobb megoldás.

Gorghiu közölte: a PNL szerint egy szakértői kormány kinevezése önmagában nem old meg semmit, ha a közigazgatás második, harmadik vonalában tisztségben maradnak a politikai alapon kinevezett vezetők. Úgy vélte: ha nem sikerül "lecsatolni a politikát a közigazgatásról", valójában a PSD fog tovább kormányozni, és esély sincs arra, hogy bekövetkezzenek a tüntetők által követelt gyökeres változások a közéletben.

A PNL másik társelnöke, Vasile Blaga arról beszélt, hogy a PSD miniszterelnök-jelöltjét, Liviu Voineát nem tartja megfelelőnek a tisztségre. "Nem volt képes az ország költségvetéséből gazdálkodni, hogyan is tudná az egész kormányt irányítani" – utalt Voinea pénzügyminiszteri mandátumára a második Ponta-kormány idejéből. Hozzátette, meggyőződése, hogy az államfő más miniszterelnök-jelöltet fog majd nevesíteni.

A kormányalakítás érdekében meghirdetett egyeztetések kedden a kisebb pártokkal – köztük az RMDSZ-szel – és nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatódnak az elnöki hivatalban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?