Olyan kormányfőre gondolt az államfő, akivel az RMDSZ „jól fog egyezni”

FRISSÍTVE: Olyan technokrata miniszterelnököt nevesít kedden az államfő, akivel Klaus Johannis szerint az RMDSZ „jól fog egyezni” – tudtuk meg Tánczos Barna szenátortól, aki jelen volt az elnöki hivatalban tartott kedd délelőtti egyeztetéseken. A pártok és az államfő közötti konzultációsorozat lezárult, Johannis várhatóan még kedden bejelenti kormányfőjelöltjét.

Technokrata miniszterelnök vezette szakértői kormány megalakulása körvonalazódik – számolt be kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ küldöttsége és a Klaus Johannis államfő közötti tárgyalásokon elhangzottakról.

A politikus tájékoztatása szerint a miniszterelnök szabad kezet kap majd kormánya összeállításához, a miniszterek kiválogatásakor pedig a feddhetetlenség lesz az elsődleges kritérium. Kelemen Hunor nagyon fontos részletnek nevezte, hogy Klaus Johannist kit nevesít majd a kormányfőnek. „A miniszterelnök személye és programja ismeretében vállaljuk a kormány támogatásának politikai felelősségét” – idézték a hírtelevíziók az RMDSZ elnökét. 

Kelemen Hunor azt is elmondta: az eddigi egyeztetések alatt az is egyértelművé vált, hogy az előrehozott választások megszervezésére egyelőre nincs törvényi keret, ehhez jogszabály-módosítás szükséges. Erre az RMDSZ korábban is felhívta a politikai pártok képviselőinek figyelmét, és felvázolta a lehetséges megoldásokat is.

Az RMDSZ küldöttségében részt vett Tánczos Barna, a szenátusi frakció vezetője is. A Maszolnak elmondta: a találkozón nem hangzott el, hogy kit nevesít miniszterelnöknek az államfő, ezt Klaus Johannis a pártokkal tartott konzultációsorozat lejárta után, várhatóan még kedd délután közli a nyilvánossággal.

„Mi sem tudjuk, hogy kire gondolhatott az államfő. Amikor találkozón a miniszterelnök személye került szóba, Klaus Johannis sejtelmesen mosolyogva kijelentette: jól fogtok egyezni vele" – tájékoztatott Tánczos. A frakcióvezető ugyanakkor megerősítette: az államfő nem tartja megoldásnak az előrehozott választásokat, a szakértői kormánynak várhatóan a jövő év végén tartandó parlamenti választásokig tart majd a mandátuma.

Mint ismert, az államfő és a prlamenti pártok konzultációsorozatának múlt heti, első fordulójában az RMDSZ a szakértői kormány megalakítása mellett előrehozott választásokat is szorgalmazott. Ezt a megoldást a Călin Popescu Tăriceanu vezette liberálisokon kívül az összes párt támogatta, vagy legalábbis elfogadta. Klaus Johannis vasárnap este, a bukaresti tüntetőkkel folytatott párbeszéd során jelentette ki először, hogy nem tartja megoldásnak az előrehozott választásokat.

FRISSÍTÉS1: Az államfő az RMDSZ után a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) küldöttségét fogadta. A találkozó után Gabriel Oprea, az UNPR elnöke elmondta, "a politikai stabilitás érdekében" támogatják az államfő elképzeléseit a fiatal szakértőkből álló technokrata kormány megalakításáról. 

FRISSÍTÉS2: A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke a Klaus Johannisszal tartott találkozó után elmondta: nem értenek egyet a szakértői kormány megalakításával. Călin Popescu Tăriceanu szerint ez a megoldás "távol áll attól", ami az ALDE szerint az ország érdeke lenne.

FRISSÍTÉS3: A nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője, Varujan Pambuccian elmondta: nem az új miniszterelnök személyéről tárgyaltak az államfővel, hanem arról, hogy milyen összetetele kellene hogy legyen az új kormánynak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?