A bátorságot ünnepelték Csíkszeredában

Több százan emlékeztek péntek délelőtt Csíkszeredában a Volt Politikai Foglyok Hargita megyei szervezete és a városháza közös, október 23-i megemlékezésének első koszorúzásán. Az 56-osok beszéde a megemlékezés mai üzenetét „a bátorság ünnepeként” ragadta meg.

Idén is az önrkormányzat és a  Volt  Politikai Foglyok  Hargita  Megyei Szövetsége közös szervezésében zajlottak az 1956-os megemlékezések Csíkszeredában. Az ünnep első eseménye pénteken 11 órától a Kalász-negyedi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál zajlott.

A fúvószenekar akkordjaival megnyitott emlékezésen Szilágyi Árpád, Volt Politikai Hargita Megyei Szövetségének elnöke a bátorság ünnepének nevezte az október 23-i megemlékezést. Arról a bátorságról beszélt, melyet a napi 10-12 felakasztással megtorolt 56-os forradalom idején a forradalmárok tanúsítottak, miként a megkínzásuk alatt is. „Nem akármi történt 1956 október 23-án, ezt a bátorságot ünnepeljük magyarokul, szívből megbocsájtva, de soha nem feledve” – hangsúlyozta.

Füleki Zoltán alpolgármester Konfucius nyomán úgy fogalmazott: a jövőt a múltból ismerhetjük meg. Jakab Zoltán forradalmár, egyszerű budapesti lakos feljegyzéseit idézte arról, az 56-os forradalom idején milyen volt a közhangulat Magyarországon. Az emberek egymással szembeni előzékenységét,  a köznapi mozzanatokban tapasztalható euforikus kapcsolatot jelölte meg az 56-os események sajátjának. A nemzet egysége, s a felszabadultság boldogsága volt a forradalom alapja „az egyébként széthúzó magyarság” körében – mondta Füleki. Kijelentette: Csíkszereda is akkor lesz erős, ha egységben cselekszik, s a széthúzó erők ellenére szeretetben építi a közös jövőt.

A történelmi egyházak képviselői közül Solymosi Alpár unitárius lelkész a régi tömlők és óbor, illetve új tömlőkbe töltendő újbor allegóriájával érzékeltette az 56-osok generációját illetve a jövő felnövekvő nemzedékét. Föltette a kérdést: vajon mi forr ma a csíkszeredai Sapientia, vagy a többi egyetemen tanulók lelkében? Azt kívánta, legyen idejük kihozni magukból a legjobbat, kiérlelniük lelkükben a „szent szabadságot”.

A Darvas-Kozma József esperes vezette közös ima után koszorúzók sorában a szervezők mellett a kopjafánál tisztelgett Tánczos Barna szenátor, a Történelmi Vitézi rend képviselete, az RMDSZ helyi és területi képviselete, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök képviselője, az EMNT, EMNP és MPP képviselői, a megyei tanfelügyelőség, csíkszeredai tanintézmények és civil szervezetek képviselői.

A programsorozat következő ünnepsége 17 órától kezdődik az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél,  ahol ugyancsak ünnepi megemlékezés, egyházi áldás és koszorúzás lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?