Gond van Háromszéken is a leépítésekkel és az iskolák közegészségügyi engedélyével

Háromszéken hat tanintézmény kezdi az új tanévet közegészségügyi engedély nélkül.

Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, idén négy vidéki település hat tanintézménye számára nem sikerült egészségügyi engedélyt szerezni,mivel azok nem rendelkeznek ivóvízzel vagy az fogyasztásra nem alkalmas.

A főtanfelügyelő tájékoztatása szerint a maksai, miklósvári, felsőrákosi és bölöni óvodák illetve a miklósvári és felsőrákosi intézményekről van szó. Ezek a tanintézmények már az elmúlt években is közegészségügyi engedély nélkül működtek.

Kiss Imre elmondta, a bölöni óvoda épülete a református egyház tulajdonában van, de a településen épülőben van egy új óvoda hat osztályteremmel és korszerű felszereltséggel. A felsőrákosi tanintézetekben az jelent problémát, hogy az ivóvízkútba kénes ásványvíz szivárog, ezért a közegészségügy nem adott működési engedélyt. A többi településen pedig nem sikerült megoldani a tanintézmények ivóvízellátását.

Kovászna megyében az új tanévben 316 állami és 1 magán tanintézmény működik a hamarosan kezdődő tanévben, ezek 80 százaléka vidéken. A háromszéki tanintézetekben induló osztályok 64 százaléka magyar tannyelvű, 17 százaléka román tannyelvű és 19 százalékban vegyes oktatás zajlik majd. 

Háromszéken csak részben sikerült végrehajtani a leépítéseket

Kovászna megyében a következő tanévre 3678 állást hagyott jóvá az oktatási minisztérium, ami 133 állással kevesebb, mint tavaly volt. Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, az iskolaigazgatókkal egyeztetve csak részben tudták végrehajtani a szaktárca által elrendelt leépítéseket, így 67 állást számoltak fel.

A főtanfelügyelő hozzátette: egyetlen pedagógus munkaszerződését sem bontották fel, hanem felszámolták az üres állásokat, állástöredékeket, illetve nem hosszabbítottak szerződést a nyugdíjas oktatókkal.

Kiss Imre arra is rámutatott, hogy a vidéki iskolákban már nem tudják csökkenteni az alkalmazottak létszámát, ezért az esetek 80 százalékában a városi tanintézetekben lévő állásokat kellett csökkenteniük. A háromszéki főtanfelügyelő abban bízik, hogy a szaktárca végül jóváhagyja a jelenlegi alkalmazotti struktúrát.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?