Elkezdődött hétfőn a pótérettségi: 55 ezren vizsgáznak

Elkezdődött hétfőn a pótérettségi, a vizsgákra 55 ezren iratkoztak fel - tájékoztat az Agerpres.

Hétfőn és kedden román nyelvből és irodalomból szóbeliznek a diákok, ekkor zajlik a kisebbségek anyanyelvi felmérője is. Idegen nyelvből szerdáig zajlanak a szóbelik, augusztus 20-21-én számítógépes ismeretekből mérik fel a pótérettségizőket.

Az írásbeli vizsgák jövő hétfőn kezdődnek. Az eredményeket augusztus 31-én függesztik ki, fellebbezni aznap lehet, 12 és 16 óra között. A végleges eredményeket szeptember 3-án teszik közzé.

Az érettségi nyári szessziójában a sikeresen vizsgázók aránya 66,41 százalékos volt.

Maros megyében 1300-an iratkoztak be a pótszesszióra, a legtöbben, 782 diák hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgázik/vizsgázott – tájékoztatta a sajtót Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelő. Magyar nyelv és irodalom vizsgára 176-an jelentkeztek, míg a matematika és történelem vizsgán összesen 700 jelentkező van, a választható tantárgyakra közel 800 diák jut. Aki részt vett a nyári érettségin, azokból a tantárgyakból kell ismét vizsgáznia a pótérettségin, amelyikből nem érte el az átmenő jegyet.  Marosvásárhelyen két vizsgaközpontot hoztak létre: egyet a református kollégiumban és egyet a Gheorghe Şincai líceumban. Ezeken kívül a megyében még Szászrégenben vizsgázhatnak a pótérettségizők, a Lucian Blaga líceumban, valamint Dicsőszentmártonban a műszaki líceumban. A dicsői központnak van egy alegysége Segesváron, így kímélik meg a diákokat az utazási költségektől. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?