Öt brit egyetemre is bejutott egy most érettségiző cigánylány

Az előítéletek ellen lehet és kell küzdeni - ez az üzenete egy 19 éves Botoşani megyei román cigánylánynak, aki sikeres érettségi után öt nagy-britanniai egyetemre is felvételt nyert. Perla Scripcaru történetét az Adevărul osztotta meg.

Perla Scripcarut csecsemő korában hagyta el az édesanyja, édesapja Németországban dolgozott, így nagynénje vette gondozásába. Az A.T. Laurian Főgimnáziumban végzett, romani nyelv és irodalomból is vizsgázott. Többször is részt vett országos romaninyelv-versenyeken. Az érettségin 8,61-et ért el, ezzel a médiával pedig olyan egyetemekre nyert felvételt, mint Birmingham, Portsmouth, Greenwich, Coventry és Kent.

Perla elmondta, már kiskorában megbélyegezték osztálytársai roma származása miatt, de őt ez küzdelemre sarkallta. Most nemzetközi kapcsolatokat, politikatudományokat szeretne tanulni, célja az, hogy segítsen a roma közösségnek és a fogyatékkal élőknek kitörni a társadalom perifériájáról, példát mutatni, hogy kellő segítséggel sikereket lehet elérni.

Küzdeni szeretne azért is, hogy a roma közösség megértse az oktatás fontosságát. „A romáknak példákra van szükségük, olyan példákra, amelyek a saját közösségükből jönnek. Sok roma azt gondolja, hogy azért, mert roma, senki nem alkalmazza, senki nem nézi jó szemmel. A romáknak fel kéne hagyniuk ezzel a gondolkodással” – magyarázta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?