Közel száz diákot zártak ki az érettségiről Temes megyében

Csalás miatt kizártak az érettségiről 94 diákot, akik a Traian Vuia líceumban vizsgáztak a Temes megyei Facsádon - tájékoztat a Mediafax.

A tanfelügyelőség a vizsgálat során megállapította, hogy további 20 diák esetében merül fel a csalás gyanúja, egyelőre nem ismert a személyek kiléte. Aura Danielescu főtanfelügyelő elmondta, biztos abban, hogy a 94 diákon kívül mások is csaltak, most zajlik a diákok beazonosítása.

"Láttam a kamerák felvételeinek egy részét, nem fér kétség, hogy másoltak a vizsgán. Azok a szülők, akik megfordultak nálunk, elmondták, többen csaltak, mint ahányat sikerült eddig beazonosítanunk. Nem sietjük el a vizsgálatot, azt szeretnénk, ha a döntésünk a legkorrektebb lenne" - magyarázta.

Hozzátette, a csalásban résztvevő tanárokat is felelősségre fogják vonni, az érintettek akár az állásukat is elveszíthetik. A kizárt diákok szülei felháborítónak tartják a tanfelügyelőség döntését, és követelik, hogy tegyék közzé a csalás bizonyítékait. Tervezik, hogy bíróságra viszik az ügyet.

A főtanfelügyelő elmondta, az ügyészség már bekérte a vizsgateremben rögzített felvételeket egy feljelentést követően. Az ügyészség úgy tájékoztatott, hogy úgynevezett in rem eljárás zajlik, azaz egyelőre azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény.

A Traian Vuia líceumban 176 diák érettségizett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?