Előállították a ialomiţai vádlottakat érettségi-ügyben

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn indított bűnvádi eljárást 96 Ialomiţa megyei személy ellen, akiket az idei érettségin elkövetett csalásokkal gyanúsítanak – írta a Hotnews. A 96 vizsgált személy között tanárok, diákok és szülők is vannak.

Az előállított személyek között van a megyei főtanfelügyelő, Otilia Dumitru is, akit bűnügyi csoport létrehozásában és befolyással való üzérkedésben való bűnrészességgel vádolnak további nyolc tanárral együtt. A szülőket és a diákokat befolyás megvásárlásával vádolják.

A gyanúsított tanárok 100 euró és 1300 lej közötti összegeket kértek és fogadtak el tantárgyanként az érettségiző diákoktól vagy szüleiktől – olvasható a DNA közleményében. Továbbá a szervezett csoporton belül valamennyi tanárnak jól megjelölt szerepe volt, tevékenységüket a főtanfelügyelő fogta össze, aki a megyei érettségiztető bizottság elnöke is volt. A szülőkkel és diákokkal folytatott egyezség értelmében sajátos, de nem feltűnő jelöléssel látták el azokat a dolgozatokat, amelyekre a csoport tagjai kezességet vállaltak a jobb osztályzatokra.

A sajátos jelöléssel ellátott dolgozatokat két tanárnak kellett beazonosítania, akik a továbbiakban ezekre a dolgozatokra háromféleképpen szavatolták a jó jegyet: a megérdemeltnél nagyobb osztályzatot írtak a dolgozatra, kiegészítették a dolgozatokat ott, ahol azok hiányosak voltak vagy nem tartalmazták a helyes megoldásokat, illetve az elektronikus naplóba is és az érettségi diplomára is nagyobb osztályzatokat írtak, mint ami a dolgozatokon szerepelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?