Pelenkát kell hordaniuk egy iași-i gyár munkásainak

Sokat hallani ázsiai modern "rabszolgaságról", az úgynevezett "sweatshopokról", ahol rettentő munkakörülmények között, alacsony bérekért rengeteget kell dolgozni. Kevesebbet hallunk arról, ami Romániában zajlik a gyárfalak mögött. Az Alfa Kartell szakszervezeti tömb bizarr titokról számolt be.

Egy szakszervezeti tag kereste meg az Alfa Kartell képviselőjét, Horia Niţát, hogy egy iași-i gyár munkakörülményeiről tájékoztassa. Panasza szerint az alkalmazottak nem mehetnek ki a vécére munkaidőben, és pelenkát hordananak – írja az adevarul.ro.

Az eset a Humánerőforrás Szakemberek Országos Szövetsége és a Salvadori Munkaügyi Kutatócsoport közös konferenciáján derült ki – ez utóbbi szervezet "titkosügynökök" segítségével igyekszik kideríteni, mi is történik egy-egy gyárban.

A salvadori gyárakban 72 ezer nő dolgozik, akik rengeteget túlóráznak, hogy egyáltalán a szegénység határán létezzenek. Mexikóban, a szabadkereskedelmi zónában evő ipari létesítményekben, amelyeket maquiladorának hívnak, az ország legalacsonyabb béreit adják, azaz nettó 189 dollárt. Mivel inkább nem szakítják meg a munkát azzal, hogy vécére mennek, nem isznak vizet, ez azonban vesebetegséghez vezet.

A helyzet Ázsiában hasonló: az iPhone-t előállító munkások 12-18 órákat dolgoznak naponta, gyakran 18 napon át, szabadnap nélkül. Előfordul, hogy a kimerültségtől meghalnak, vagy öngyilkosok lesznek. A kínai Foxconn gyár esete a legismertebb, 2010-ben az Apple-termékeket gyártók közül tízen lettek öngyilkosok.

Kimaradt?