Nem kelt el a marosvásárhelyi Aranykakas

Senki sem jelent meg a június 10-re meghirdetett árverésen, amelyen az Aranykakast akarták áruba bocsátani tulajdonosaik. A 2900 négyzetméternyi telket és a rajta álló volt Bürger-ház kikiáltási árát 700 ezer euróban határozták meg, a minimális értékét pedig, amelyért megvásárolható lett volna, 350 ezerben.

A magyar és a román lapok apróhirdetésében közölt árverezést június 10-én, 11 órára Marosvásárhelyen az Ifjúsági utca 2 szám alatti irodahelyiségbe hirdette meg a bukaresti székhelyű Romarta részvénytársaság, ám ebben az időpontban csupán a sajtó képviselői jelentek meg, hogy szemtanúi legyenek, elkel-e a híres Aranykakas.

Nem kelt el,  jelentkező hiányában elmaradt az árverezés. Arra a kérdésre, hogy újból meghirdeti-e a cég a licitet, képviselőjük nem tudott választ adni, mondván, hogy Bukarestben dől el a további sorsa az ingatlannak. Kovács István Dávid, az Aranykakas, illetve más, hasonló kétes helyzetben levő marosvásárhelyi, műemlékjellegű épület sorsával foglalkozó Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület elnöke arra figyelmeztette az újságírókat, hogy a tulajdonos nem is adhatja el az ingatlant, amíg az bírósági ügy tárgyát képezi. Ugyanis a február 26-i tanácsi határozatot, amelyben Marosvásárhely önkormányzata eldöntötte, hogy kisajátítja az épületet és azt a köz javára fogja hasznosítani, a Romarta részvénytársaság a bíróságon megtámadta, az ügy folyamatban van.

Ugyancsak a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület hívta fel a figyelmet az egykori Súrlott Grádics 19. századi épületre is, amelynek renoválása, korszerűsítése nem a műemlékjellegű épületekre vonatkozó törvénykezés alapján történt. A szakszerűtlen felújítás miatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is tett feljelentést egy évvel ezelőtt.

Az eljárást az ügyészség megszüntette, mondván, hogy törvényes volt a felújítás. Kovács István Dávid a Nép Ügyvédjéhez akar fordulni, hisz szerinte a műanyag tetőzet, a műanyag nyílászárók, a nem hagyományos építkezési alapanyagok használata nem felel meg a műemlékvédelmi törvényben előírtaknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?