Tüntetést szerveznek a marosvásárhelyi Bürger-házért

A volt Aranykakas vendéglő épületéért, az egykori sörgyáros, Bürger Albert villájáért szervez megmozdulást a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület – tudatta a sajtóval Kovács István Dávid, az egyesület elnöke. A Bürger-ház, vagy Aranykakas vendéglő a Kossuth (ma Călărașilor) és az egykori Sörház (ma Sinaia) utcák kereszteződésében romosodó épület, amellyel kapcsolatban Kovács István Dávid kiderítette, hogy az már nincs a Romarta cég tulajdonában, az említett cég ugyanis megszűnt, illetve egybeolvadt egy nemzetközi (német–görög), ingatlanbefektetéssel foglalkozó konzorciummal.

„A cég vezetőtanácsával folytatott tárgyalásaink során (amely tárgyaláson más erdélyi városok városvédő civil szervezeteinek képviselői is jelen voltak), felhívtuk a tanácstagok figyelmét arra, hogy a 422/2001-es törvény kimondja, ha nem kezelik, védik, konzerválják a tulajdonukban lévő műemlék épületet, az a városi tanács kezdeményezése folytán elidegeníthető” – számolt be a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a vezetőtanács azzal védekezett, hogy elkészített egy tanulmánytervet az épületfelújításra vonatkozóan. „Ez igaz is, viszont az nem, hogy a terv elkészítője, mint hivatásos műépítész nem a műemlékvédelmi tanács tagja, tehát nem rendelkezik szakosított, a Kulturális Minisztérium által kiadott aláírásjoggal, így ebben az esetben a munkája érvénytelen” - adta a sajtó tudtára Kovács.

Végül a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület szóbeli megállapodást kötött a következőkről: koncesszióba adnák hosszú távra az épületegyüttest a városnak, közösen megegyezett feltételek mellett. Ehhez azonban a városvezetéssel is meg kell egyeznie a konzorciumnak, tehát hozzájárulást és ajánlatot várnak a vásárhelyi önkormányzattól.

Ahhoz, hogy valamilyen előrelépés történjen a Bürger-ház megmentése érdekében, a városvédő egyesület szeptember 6-án 17 órakor tüntetést szervez a volt Aranykakas bejárata előtt, ahonnan a résztvevők a volt sörgyár udvarába vonulnak át, ahol egy-egy tányér gulyás mellett bárki elmondhatja véleményét, ötletét, megoszthatja javaslatát. A roskadozó épüleltről, annak műemlék- és várostörténeti jelentőségéről Keresztes Géza műépítész, műemlékvédő fog beszélni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?