Auschwitz felszabadulására emlékeztek Marosvásárhelyen

A holokauszt áldozataira emlékeztek szombaton az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban, az egykori zsidó kultúrházban. Hetven éve szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor, amelynek néhány túlélője is jelen volt az eseményen.

A marosvásárhelyi zsidó hitközség által szervezett megemlékezés művészi színvonaláról Szőnyi Márta, a Művészeti Líceum zongoratanára gondoskodott, olyan műsort állított össze, amely méltó volt a rendezvényhez. Az erdélyi és azon belül a marosvásárhelyi zsidóság történetéről Spielmann-Sebestyén Mihály történész tartott előadást, miután Dub László hitközségi elnök köszöntötte a jelenlevő glasgow-i hitközség küldöttségét, meghívottakat, vendégeket, a marosvásárhelyi zsidó közösség tagjait, érdeklődőket.

Peti András alpolgármester három nyelvű (angol, magyar és román) előadásában arról beszélt, hogy nem tudhatja, mit éltek át az Auschwitzból 70 évvel ezelőtt szabadultak, de együttérez velük, és mindent megtesz, hogy az egykor Marosvásárhelyen élt közösség emléke megmaradjon, továbbéljen. Ezt szolgálja az önkormányzat által elfogadott kezdeményezése is, a hagyományos utcanevek egy része zsidó emlékeket idézzen.

Marosvásárhelyen a Mesztitz és fiai, a Székely és Réti bútorgyárak jelentettek még megélhetést a sörgyár mellett a város polgárainak, a nagyvállalkozásokon kívül pedig mint kereskedők, mesteremberek, kisvállalkozók, orvosok, ügyvédek, újságírók tevékenykedtek annak a zsidó közösségnek a tagjai, akik alig 150 éves múltat tudhattak maguk mögött Vásárhelyen, hiszen csak 1850-ben telepedhettek le a városban – részletezte a múltat Spielmann-Sebestyén Mihály.

A történész hangsúlyozta, a zsidók gyorsan asszimilálódtak, hogy rövid idő alatt magyarrá lett a nyelvük, a kultúrájuk, beilleszkedtek a magyar nemzetbe, hogy aztán a román hatalomváltás után kettős kisebbséggé váljanak. Az 1940-es váltás a magyar zsidóellenes törvényeket hozta magával, illetve a deportálást, amely ellen nagyon kevés marosvásárhelyi tett, a többség inkább segédkezett a kivitelezésben. „Auschwitz vízválasztó a zsidóság történetében, van az előtte és az utána, de a kettő között nincs folytonosság” – mondta a történész.

A túélők közül Kárpelesz Lipót, Berger Katalin, Fodor Bertalan, Asztalos Erzsébet, Diamantstein Zsuzsanna és Tusa Etelka gyújtott szimbolikusan gyertyát az elpusztult hatmillió zsidó emlékére. Azért szimbolikusan csupán, mert betartva a shabatot, vagyis a szombat szentségét, mindenikük helyett egy nem-zsidó személy gyújtotta meg a gyertyát.

A túlélők nevében Tusa Etelka idézte azokat az időket, amely sokuk számára tragédiát hozott- Elmondta, hogy tizennégy tagú családjából mindössze ketten tértek haza a húgával. A Glasgow-ból érkező vendégek nevében Eti Woldman szólt a jelenlevőkhöz. A műsorvezető szerepét Kárp György színművész töltötte be. 

Kapcsolódók

Kimaradt?