Hamarosan piacra dobhatják Flibanszerint, a női viagrát

Hamarosan piacra dobhatják a szexuális vágy hiányát enyhítő női Viagrát az Egyesült Államokban, miután a gyógyszereket szabályozó Food and Drog Administraion (FDA) döntés-előkészítő testülete csütörtökön 18-6 arányban megadta a támogatást a Flibanszerin nevű gyógyszernek - adta hírül a New York Times. A cikket a hvg.hu idézte.

A szert orvosi ellenőrzés mellett szabad majd alkalmazni. Valószínű, hogy vényre lehet majd csak megkapni, és az orvosoknak fell kell hívniuk pácienseik figyelmét a gyógyszer mellékhatásaira, úgyis mint: szédülés, ájulás, hányinger, vérnyomás-ingadozás.

A női Viagrát azokban az esetekben használhatják a betegek, amikor a libidó hiánya nem vezethető vissza egyéb okokra, például szervi vagy párkapcsolati problémákra.

A testület ajánlása után az FDA-nek kell meghoznia a döntést a szer engedélyezéséről augusztus 18-i határidővel. A döntést nőjogi szervezetek üdvözölték, mondván: ezzel nagy lépést tettek a nők a szexuális egyenlőség irányába.

A gyógyszer engedélyeztetését már kétszer is elutasították, először 2010-ben. A New York Times idézett egy gyógyszergyárellenes aktivistát, aki szerint a Flibanszerin elfogadása a gyógyszerlobbi működésének egyik legcsúnyább példája lenne. Szerinte a gyógyszergyártók nyomást gyakorolnak az FDA-re, hogy elfogadtassanak egy felesleges és káros szert.

A Flibanszerint, egy rózsaszín, kicsi tablettát lefekvés előtt kell bevenni napi egyszer. A menopauza előtt álló nők 7 százalékánál fennálló szexuálisvágy-hiányt (orvosi nevén hipoaktív szexuálisvágy-rendellenességet) enyhíti azáltal, hogy befolyásolja bizonyos hormonok, így a szerotonin és a dopamin egyensúlyát az agyban.

 

Kimaradt?