Nő az ivóvíz ára Maros megyében

Áremelést kezdeményezett az Aquaserv Maros megyei vízszolgáltató vállalat, a megyei önkormányzat pedig legutóbbi ülésén rá is bólintott az öt százalékos drágításra.

Július elsejétől a Maros megyei lakosság 4,09 lejt fog fizetni az elhasznált ivóvíz köbméteréért – döntött az önkormányzat. Eddig a víz köbmétere 3,86 lej volt, de egy műszaki fejlesztésre kiírt pályázat finanszírozási szerződésében követelményként szerepel az áremelés – indokolták meg a Maros megyei tanács legutóbbi ülésén az árdrágítás szükségességét.

Az országos átlaghoz képest Maros megye valahol középen található, ami a vízárakat illeti – mutatott rá Ciprian Dobre tanácselnök, aki utánajárt és megérdeklődte, hogy hol a legdrágább és hol a legolcsóbb a lakosság által használt ivóvíz. A statisztikai adatokból kiderült, hogy Bukarestben isszák a legdrágább vizet, köbméteréért 5,69 lejt fizetnek, míg Slobozián a legkevesebbet, 2,3-t.

A vízdíj mellett 10 százalékkal emelik a csatornázási díjat is, illetve a jövőben újabb áremelkedésre számíthat a lakosság, tíz százalékosra.  Az áremelés ellen Pokorny László tanácsos többször is felszólalt, szavazáskor pedig tartózkodott, mert, mint mondta, nem ért egyet vele.

Marosvásárhelyen az intézkedés a kisnyugdíjasokat, kiskeresetűeket érinti a leginkább. Ez az a réteg, amely rendszeresen a városban létező forrásokról hordja az ivóvizet, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint azok nem alkalmasak fogyasztásra, illetve néhány forrásnak a vize, csak forralás után iható, vagy kisgyerekeknek és kismamáknak egyáltalán nem javallott. A megye más településein szintén más forrásokból, kutakból próbálják megoldani a lakosok azt, hogy minél kevesebbet fizessenek a vízért. A városhoz közeli faluban lakó család például saját víztartályt építtetett, amelyben összefogva a csapadékot, a kert öntözésére használja azt. Nem ritka a saját kút sem, bár az utóbbi években egyre apad ezek vize, több kút pedig ki is száradt már.

Kimaradt?