A PSD befogadná választási listáira a koalíciós partnerét

Közös választási listák kialakítását javasolja a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenlegi koalíciós partnerének, a Románia Haladásáért Országos Szövetségnek (UNPR), amely nélkül Victor Ponta PSD-elnök kormánya nem rendelkezne többséggel a parlamentben.

A PSD végrehajtó bizottsága csütörtökön döntött úgy: felhatalmazza a párt elnökségét, hogy tárgyalásokat kezdjen a választási együttműködésről - a belügyminisztériumot is vezető - Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártjával.

A szociáldemokraták tanácskozása után Ponta azt mondta: a liberális ellenzék nem képes bizalmatlansági indítványt elfogadtatni a parlamentben, kormányát legfeljebb a korrupcióellenes ügyészség (DNA) buktathatja meg.

Ponta nem először utal arra, hogy adott esetben neki is távoznia kellene a kormány éléről, ha a DNA megvádolná őt valamivel. A párt országos tanácsa márciusban a miniszterelnök javaslatára határozatba iktatta, hogy megfosztják tisztségeiktől a PSD korrupcióval vádolt politikusait, meg sem várva a vizsgálat eredményét.

Miután tavaly novemberben elvesztette az elnökválasztást a korrupcióellenes jelszavakkal kampányoló liberális Klaus Johannisszal szemben, Pontának úgy sikerült pártelnöki tisztségét és kormánya parlamenti többségét megőriznie, hogy maga állt a PSD megújításának élére.

Pontának szüksége van Opreaékra

 A Traian Băsescu korábbi államfővel folyamatosan csatázó Ponta merőben eltérő, együttműködésre és kompromisszumra kész magatartást tanúsít az elnöki hivatal új lakójával szemben, és minden gesztusával feledtetni próbálja, hogy nem szövetségese, hanem politikai ellenfele a rendkívül népszerű Johannisnak.

 A választási kudarc miatti elégedetlenkedők hamar felismerték, hogy ha leváltják Pontát a párt éléről, a PSD sem maradhat kormányon. Pontának ezért legfőbb gondja, hogy minél szorosabban magához kösse koalíciós partnerét: ezzel magyarázható az a döntés, hogy több mint egy évvel a választások előtt közös listák kialakítását ajánlották fel az UNPR-nek, amely önállóan aligha szerezhetne parlamenti mandátumot.

Az UNPR-t a 2009-es elnökválasztás után hozták létre az eredeti pátjukból kilépett törvényhozók. Azóta mind a jobboldali, mind a baloldali kormányokban részt vettek.

Kimaradt?