Erdélyi városokban is elérhető az IPL szőrtelenítési technológia

Tavasz elérkezésével előkerülnek a lenge ruhák, amelyből kivillan a láb, a hónalj, és hamarosan jön a bikiniszezon is, a falatnyi ruhadarabból pedig már majdnem minden kilóg. Ugyanakkor van, ami – legalábbis a társadalmi elvárások szerint –nem kívánatos, hogy kilógjon.  

Pár évtizeddel ezelőtt még senki nem botránkozott meg azon, ha barokkos csigákba rendeződött hónaljszőrzetet látott kivillanni valakinek a ruhájából, de pláne csipke fehérneműjéből, ám tetszik vagy nem tetszik, az új évezred elvárásai szerint a csupasz bőrfelület számít ápoltnak és trendinek.

A kulturális, illetve az életvitelbeli változások azt eredményezték, hogy manapság szeretnénk mindent a leggyorsabban, legtartósabban és lehetőség szerint a legegyszerűbben elérni. A nőknek több fronton is helyt kell állniuk, család, munkahely, sokszor másodállás, és ehhez igazodnak fogyasztói szokásaik is. 

A miniszoknyából csak a lábunk, a spagettipántos ruhából csak a hónaljunk, ám a bikiniből néhány négyzetcentimétert leszámítva szinte mindenünk kilátszik. A pasiknak a strandszezon is könnyebb... gondoljuk, és eszünkbe jut az egy szál tusfürdőjük és borotvájuk a fürdőszobapolcon, amivel szocializálják magukat, miközben mi bejelentkezünk a szokásos gyantázásra a kozmetikusunkhoz.

Aki nagyon szenved a gyantázástól vagy annak következményeitől, a kiütésektől és szőrbenövésektől, vagy mindig elvágja a lábát vagy egyéb, hajlatokkal sűrűn barázdált testrészét borotválás közben, annak manapság nem kell aggódnia, van tartós megoldás a csupaszság elérésére.

Az IPL, vagyis villanófényes technológia ma már Erdély számos városában elérhető. Nem a legolcsóbb eljárás, de tartóssága miatt hosszú távon megéri. Ha kiszámoljuk, mennyit költünk 3-4 hetente gyantázásra, évek alatt behozzuk az árat. És a kényelemről nem is beszéltünk.

A villanófényes  szőrtelenítés úgy működik, hogy a melanin, a szőrszálak  festékanyaga elnyeli  a  fényt,  mely hővé  alakulva leállítja a  szőr növekedését. Első körben gyakorlatilag kihull. Az IPL sokkal gyorsabb, mint a lézeres technika, a nem kívánatos szálakat „kiiktathatják” egyszerre több négyzetcentiméteres felületen  is, nem szőrszálanként történik a kezelés. A világos bőrűek, akik sötét szőrrel rendelkeznek, vannak előnyben a sikerességet tekintve, de csak az ősz, vagy a nagyon szőke szálakat nem tudják eltávolítani.

Gál Mónika, a csíkszeredai Chic Beauty szépségszalon IPL kozmetikusa azt  javasolja, körülbelül egy hónappal a  tartós szőrtelenítés előtt már ne szoláriumozzunk és ne gyantáztassunk, és a szőrtelenítő gépet is elfelejthetjük. A kezeléshez a legideálisabb az 1-2 mm-es szőr, ekkorára kell megkurtítani vagy megnöveszteni, kinek milyen stádiumban van éppen. Mónika tapasztalata szeint a beavatkozás után minimum nyolc nappal, maximum két héttel elkezdenek  kihullani a szőrszálak, majd négy-hat héttel utána, amikor  ismét nőnek,  megint végig kell menni a kérdéses felületen a kezelőfejjel. Bár egyénenként változik, körülbelül hat-nyolcszor kell megismételni a kezelést.

„Magamon is kipróbáltam, teljesen biztonságos” – mondja mosolyogva a csíkszeredai kozmetikus. Egyébként egyre több férfi is felkeresi az IPL kozmetikákat, mert ahogyan nem ízléses a fekete cipőből kivillanó fehér zokni, úgy nem trendi és ápolt a fülből kivillanó szőr, vagy az ingnyakból kificcenő szőrös hát vagy nyak.

Bár sokan állítják, hogy a módszer végleges, csoda nincs, négy-öt évente ezt a kezelést is meg kell ismételni. Viszont a szenvedésmentes bársonysima állapot pár évente egy újabb látogatást az IPL kozmetikusnál megér.

Kimaradt?