Betegjogok: a törvények nincsenek egymással összhangban

A páciensek jogai elmélet és gyakorlat között címmel tartottak szerdán konferenciát Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es szenátor, a felsőház emberi jogi bizottságának vezetője kezdeményezésére. A konferencián a szaktárca, az egészségbiztosító pénztár, a betegjogi szervezetek képviselői voltak jelen.

A konferencia eredményeiről Biró Rozália csütörtökön számolt be a sajtónak.

A betegjogokat szabályozó 2003/46 törvényt összhangba kell hozni a többi jogszabállyal - vonták le a következtetést a konferencián. Biró Rozália elmondta, első lépésben már jövő héten javasolni fogja a törvény 12. cikkelyének megváltoztatását azért, hogy a páciensek kórházi zárójelentésük mellé megkaphassák az összes vizsgálati eredményüket, például a CT- vagy MR-vizsgálatok képeit. 

Jelenleg ugyanis ezeket külön kell kérnie a páciensnek, akinek ugyan az említett törvény 11. cikkelye szerint joga van másodszakvéleményt kérni, de gyakorlatban a fentebb említett leleteket csak külön kérésre adják ki a kórházak. Volt rá példa, hogy az eljárás két hónapig elhúzódott - magyarázta a szenátor.

A lakosság 47 százaléka, több mint 9,2 millió ember vidéken él, ahol nagy a háziorvoshiány. Míg Bukarestben a lakosság számához viszonyítva 214 háziorvossal több van, országszerte legalább négyszáz háziorvos hiányzik a rednszerből, a Duna-deltában például két háziorvos kezel mintegy 40 ezer embert - hangzott el.

Riasztóan magas az országban a gyermekhalandóság is, amely 2014-ben nyolc százalékos volt - hívta fel a figyelmet Biró Rozália. A legtöbben légúti fertőzésekbe vagy balesetben halnak meg. Az adat azért riasztó, mert a légúti fertőzések 40 százaléka megelőzhető vagy gyógyítható lett volna.

A már említett módosítás mellett az emberi jogi és a közegészségügyi bizottság a következő két hétben megfogalmazza az egyéb jogszabálymódosító-javaslatokat, majd azokat a szenátus elé terjesztik - mondta Biró Rozália, aki azt is hozzátette: több figyelmet kellene fordítani a megelőzésre, és a betegjogokkal kapcsolatba hozható intézmények közötti kommunikációra is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?