Felmérés: mire használják a magyarok a Facebookot?

Az ArvaliCom másfél évvel az első Nagy Facebook Kutatása után idén újra elvégezte a magyarországi fészbukozók felhasználói szokásainak felmérését.

A 834 magyarországi Facebook-látogató körében online (nem reprezentatív) adatfelvétellel végzett kutatás adataiból kiderül, hogy a fiatalok kevésbé függők a közösségi oldaltól, mint a szüleik, s összességében is csak a válaszadók 4,3 százaléka vallja magát függőnek, ami némi csökkenést jelez a 2013-as adatokhoz képest. 

A felmérést szerint szinte mindenki használ minden funkciót a Facebookon, de a magyarok leginkább csetelnek (51%), a csoport funkciót használjákk (24%), és kedvenc oldalainkat követik (17%). Az idén először vizsgált 18 évnél fiatalabb korcsoport a legaktívabb csethasználó.

Az idősebb Facebook-felhasználók kiegyensúlyozottabban használják az egyéb tartalmi lehetőségeket is (szakmai hírek, saját vagy ismerős privát tartalmak, események, játékok/applikációk). Az applikációkat viszont leginkább a 18 évnél fiatalabbak használják (20%), míg a náluk idősebbek mintegy 10%-a tölt csak le ilyesmit.

A válaszadók nagy többsége – kortól függetlenül – vallotta, hogy naponta több alkalommal is csatlakozik a Facebookra. Ám, míg az idősebbekre az jellemző, hogy kifejezetten „fészbukozni” ülnek a gép mellé, és ilyenkor akár egy órát is eltöltenek ott (45%), addig a 40 alattiaknak már csak 30 százaléka szán alkalmanként ennyit a közösségi életre. A legrövidebb intervallumra belépők leginkább a 18 évnél fiatalabbak. Közülük 10% mindössze 1-5 percre „köszön be”, miközben a 40 fölöttieknél ez az érték alig 2% felett van.

Kimaradt?