A Duna alatt járkálhattak a magyarok (VIDEÓ)

Nemcsak a magyar költészet napja miatt különleges április 11-e, hanem mert be lehetett szombaton menni a Duna alá Magyarországon Visegrád és Nagymaros között.

Az alagút 1996 óta üzemel, a tervezett bős-nagymarosi vízi erőmű helyére tájrendezés következtében építették. Vízvezetékek futnak benne, de évente egyszer megnyitják a nagyközönség előtt.

Az alagút azért épült meg, mert a két parton turisztikai szempontból megindult a fejlődés, szállodákat építettek, bővítették a csatornahálózatot, és szükség volt az átjárhatóságra – magyarázta Hurai Béla, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. művezetője az M1 Ma délután című szombati műsorában.

http://www.youtube.com/watch?v=AV5a0YZnFJk&feature=youtu.be

Az alagútban különböző közművek futnak – folytatta, Nagymarosból Visegrád irányába ivóvizet lehet szállítani, ami nagyban elősegíti a város vízellátását. A másik oldalról szennyvízcsatorna fut át az alagúton, Pilismarót, Dömös és Visegrád vízét a váci szennyvíztisztítóban tisztítják meg. Az alagútban vannak még energia-, optikai és telefonos kábelek, illetve rendelkezik a működéshez szükséges tűzjelzővel, tűzi vízrendszerrel és nagyteljesítményű szellőztető berendezéssel – részletezte.

Az érdeklődők körülbelül 10 évvel ezelőtt sétálhattak át először az alagúton. Általában egy évben két alkalommal tartanak nyíltnapot, akkor több száz ember járkál a Duna alatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?