Szilágy megyei pedagógustalálkozót kezdeményezett az RMDSZ

„Időnk, energiánk, figyelmünk jelentős részét a fontos kihívásokkal küszködő oktatásra fordítjuk azért is, mert ha nincs minőségi oktatás, akkor a jövőnk is kétséges. Az erre vonatkozó döntésekbe a szülői bizottságokat és pedagógusokat is be kell vonnunk azért, hogy ne álljon elő olyan helyzet, hogy a magyar gyermekek számára nincs belátható földrajzi távolságra magyar iskola” – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Zilahon, a Szilágy megyei pedagógusokkal folyatott tanácskozáson.

A szövetség elnöke a pedagógusoknak elmondta: az RMDSZ minden megyében szeretne ehhez hasonló beszélgetéseket szervezni, hiszen az elmúlt 25 évben, és a következő időszakban is az érdekvédelem kiemelt szakterülete lesz az oktatás. „A mi dolgunk a keretek, feltételeket megteremtse, de emellé föltétlenül oda kell helyeznünk a minőséget, a tartalmat is, különben a teljes oktatási elképzelésünk sérülhet” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki szerint a megyei tanfelügyelői tisztségekben a magyarságnak meg kell őriznie súlyát, ugyanakkor fontos előrelépésnek tekintette azt, hogy folyamatban van a tanügyminisztérium magyar egyházakkal szembeni nagy adósságának törlesztése: a vallásos oktatásról szóló megállapodások aláírása.

Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős főtitkárhelyettese megköszönte a Szilágy megyei pedagógusok és szakemberek partnerségét, munkáját, azt, hogy hozzájárultak az elmúlt másfél évben végzett alapos, szakértői kutatáshoz, amely az RMDSZ oktatási stratégiájának alapját képezi.

„Folytatnunk kell a megkezdett munkát, folyamatosan aktualizálnunk kell a begyűjtött adatokat. Nem dőlhetünk hátra, hiszen elengedhetetlen, hogy a következő éveket távlatilag szemléljük, hosszabb távra tervezzünk, hogy ne csak a következő szeptember 15-ig lássuk a felmerülő problémákat, a lehetséges megoldásokat” – mutatott rá az elkövetkező évek prioritására a főtitkárhelyettes, aki az elmúlt héten bejelentett programokkal kapcsolatban elmondta: a pedagógusok kommunikációját elősegítő, tízezer oktatásban tevékenykedőt érintő levelezőlista létrehozását készítik elő, valamint a szülői bizottságok, iskolaszékek Erdély-szintű fórumát kezdeményezik.

Király: mindannyian felelősek vagyunk az oktatásért

Király András, az RMDSZ oktatási államtitkára a találkozón az egybegyűlteknek elmondta: szülőkként, pedagógusokként, szakemberekként mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy milyen az oktatás minősége, hatékony-e az iskolahálózat, versenyképes fiatalokat tudunk-e képezni. „Az elmúlt 25 évben a tanügyi rendszerünk legnagyobb problémája a folyamatos változás volt, ezért hosszú távon gondolkodva nagyon fontos egy olyan stabil rendszert kialakítanunk, amelyben évente nem történnek strukturális változások” – emelte ki az oktatási ügyekért felelős államtitkár.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Képviselőház tanügyi szakbizottságának tagja elmondta: az elmúlt évek óriási eredménye, hogy bármennyit változott a kormányzati struktúra, az RMDSZ-nek sikerült megvédenie azt a kisebbségi keretet, amit annak idején nagyon kemény munkának köszönhetően kiharcolt.

„A tanügyben további megoldást kell találni a fölösleges bürokratikus munkafolyamatokra, hiszen az oktatóknak és intézményvezetőknek sokkal több papírt kell gyártaniuk, mint amennyit magával az oktatással tudnak foglalkozni” – hangzott el a parlamenti képviselő hozzászólásában, majd rámutatott, a jövőben kisebbségi pedagógusképző-központ és egy kisebbségi oktatásért felelős kutatási osztály létrehozását kezdeményeznék, ezek mellett pedig létfontosságú az oktatási hálózatok kialakítása, valamint egy stabil oktatási rendszer megteremtése.

Kimaradt?