Nem drágult a fűtés Gyergyóban, de fagyosak a kilátások

A gyergyószentmiklósi tanács nem szavazta meg a fűtés drágulását, ám ezzel az ügy nem zárult le: az önkormányzat és a szolgáltató E-Star Kft között továbbra is eltérőek a vélemények a szerződésbe foglaltakról, ami egy későbbi áremelés oka lehet.

Egy szerződés – két értelmezés: a gyergyószentmiklósi önkormányzat és a fűtésszolgáltató E-Star Kft. közötti vita témája 5,3 millió lej. Ez az az összeg, melyet az előző szolgáltató adósságként halmozott fel, és az E-Star önként átvállalta tőle, most viszont szeretné visszakapni. Az önkormányzat értelmezése szerint ők nem tartoznak a cégnek, hiszen soha nem is kértek tőle sem kölcsönt, sem hitelt. A fűtés ára egyelőre nem változik, de a harci készültség sem a két fél között.

Fenyeget az E-Star

A napokban Gyergyószentmiklósi tanácsának döntést kellett hoznia arról, emelik-e vagy sem a fűtés árát Gyergyószentmiklóson. Az áremelés oka: az E-Star kérésére az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) jóváhagyta, hogy a városgazdálkodási vállalat, a Go Rt. tartozása koncessziós költségként épüljön be a távhő árába, miután az önkormányzat nem térítette meg ezt az összeget a szolgáltatónak.

A képviselőtestület arról szavazott, hogy jóváhagyja-e az ANRE által megállapított árat, miszerint Gyergyószentmiklóson áprilistól a fűtés gigakalóriánkénti ellenértéke 354,66 lejről 381,46 lejre emelkedne. Az E-Star különböző átiratokat küldött az önkormányzatnak, jelezve, hogy ha nem fogadják el az áremelést, akkor szerződésbontásra is sor kerülhet, követelése a szerzôdés értelmében 13 millió euróig terjedhet. Ugyanakkor a határozattervezetet nem támogató tanácsosokat perrel fenyegették az anyagi veszteségük miatt.

Dácz Gábor, az E-Star Kft igazgatója a maszol.ro-nak elmondta: négy éve folytatbak tárgyalásokat az önkormányzattal ennek az összegnek a visszatérítéséről. Ez a pénz szerinte a szolgáltatás hatékonyságát nem javította és nem vált a rendszer javára. Emlékeztetett: a törvény szerint a koncessziós szerződés alapján kifizetett összegeket vissza kell kapnia a cégnek. Két módszer van erre: visszafizeti az önkormányzat a koncessziós szerződés időtartama alatt, vagy pedig a számlába építik be és visszafizeti a fogyasztó.

"Gyakorlatilag mi négy éve nem emeltünk árat, most kerültünk oda, hogy ezt az összeget vissza szeretnénk kapni, vagy az önkormányzattól, vagy a fogyasztóinktól. Az árhatóság döntött úgy, hogy ezt nekünk be kell építeni az árba, mert az önkormányzat nem fogja visszafizetni, tehát marad az a megoldás, hogy az árba be kell építeni. Mi ezt azért nem tartjuk jogosnak, mert gyakorlatilag a lakónak nem volt ebből semi haszna, ez ráment a hálózatra, tehát egy olyan összeget kell kifizessen, ami nem az ő javára szolgált”, részletezte az igazgató.

Van tartozás, vagy nincs?

A Gyergyószentmiklós önkormányzata által 2010-ben kiírt pályázati feltételek között az szerepelt, hogy az új szolgáltatónak ki kell fizetnie a régi szolgáltató, vagyis a Go Rt. által felhalmozott 5 309 263,88 lej tartozást. Ezt az összeget az E-Star szerződésszerűen átvállalta, kifizette, és költségként az irányadó szabályok szerint kimutatta.

A polgármesteri hivatal álláspontja: az E-Star, egészen pontosan a jogelôdje, az RFV az előírások szerint megpályázta azt, hogy Gyergyószentmiklóson szolgáltató lehessen. A versenytárgyalási dokumentációban törvényes keretek között feltételként szerepelt a korábbi távhőszolgáltató, a Közüzemek által különböző szervek felé felhalmozott tartozás átvétele, kifizetése.

Ezt, feltételként maga az E-Star vállalta, ennek ismeretében írta alá a szolgáltatói szerződést több mint négy éve. Ezért úgy véli a hivatal, Gyergyószentmiklós önkormányzata a szolgáltató által említett 5,3 millió lejjel sosem tartozott a vállalatnak. A cég sem kölcsönt, sem hitelt nem adott a városnak.

Nagy Zoltán alpolgármester szerint az a kommunikációs stratégia, amit az E-Star folytat, nem mindig megalapozott. "Történtek olyan, általam és a szakapparátus által csúsztatásnak vélt állítások, megfogalmazások, amelyek a mi olvasatunkban nem fedik a valóságot. Az E-Star levélben arról tájékoztatja a lakosságot, hogy az önkormányzatnak tartozása van az EStar felé. Le szeretném szögezni: mi  úgy gondoljuk, hogy mi, mint önkormányzat és polgármesteri hivatal soha nem kértünk egyetlenegy gazdasági társaságtól sem kölcsönt, így az E Star részéről sem volt folyósítva számunkra sem hitel, sem kölcsön, sem olyan összeg, amelyről le lett volna szögezve, hogy mi vissza kell azt nekik adjuk. Ez az összeg, amiről beszélnek, ez saját önszántából való vállallás" -- mondta a maszol.ro-nak az elöljáró.

Tájékoztatása szerint amikor az E-Star megjelent a közbeszerzési versenytárgyaláson, közjegyző előtt vállalta a többi jelentkezővel együtt, hogy a felhalmozott adósságot átvállalja a városgazdasági vállalattól. Ezt ki is fizette,  és a szerződésben leszögezték, hogy a szerződő felek között minden nemű kötelezettség megszűnik. "Mi ezt úgy értelmezzük, hogy elismerték, hogy az önkormányzat nem tartozik az E Starnak” – mondta Nagy Zoltán.

Emelik a kezet, nem emelik az árat

A tanácsülésen név szerinti szavazást rendeltek el, mert az E-Star jelezte, egyénileg is felelősségre vonhatók a képviselők, ha a cég szerint kárt okoztak neki az áremelés elutasításával. Az ellenzék már előzőleg jelezte, ők a fogyasztók érdekeit képviselik, így az öt jelen lévő RMDSZ-es tanácsos közül Bajkó László, Bányász Lehel, Szőcs Tivadar és Keresztes Zsombor a határozat ellen szavazott, Lázár Zoltán tartózkodott, Farkas Zoltán nem volt jelen az ülésen.

Az MPP frakció tagjai azt mondták: elfogadják ugyan az áremelést, de csak úgy, ha azonnal lépések születnek az ár felülvizsgálatára. Nagy Zoltán, Kastal László, Vadász Szatmári István, Benedek Árpád, Simon Katalin, Sikó Gyula, Kari Attila és Málnási Huba igennel szavaztak, Szőcs László és Ferencz Júlia hiányoztak, Czink Attila pedig  már az ülés elején kijelentette, hogy nem vesz részt egyetlen határozattervezet szavazásában sem, kifejezve ezáltal tiltakozását Mezei János polgármester letartóztatása ellen.

A határozattervezet nem kapta meg a minősített többséget, így egyelőre nem drágul a fűtés gigakalóriánkénti ára Gyergyószentmiklóson. Kastal László tanácsos kezdeményezésére a távhő gigakalóriánkénti árát felülvizsgáltatnák egy másik szakhatósággal, erről a csütörtöki rendkívüli ülésen döntenek.

Kimaradt?