Román-magyar gazdaságfejlesztésről egyeztettek

Az összmagyarság szülőföldön való boldogulásának és jólétének megteremtése, illetve a román-magyar gazdaságfejlesztési együttműködés továbbépítése a célja annak a látogatásnak, amelyen dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter március 12-15. között részt vesz Kelemen Hunor szövetségi elnök meghívására. A két politikus a látogatás részleteiről Csíkszeredában számolt be a média képviselőnek, azokat a székelyföldi találkozókat követően, amelyeken vállalkozók, közbirtokossági elnökök, polgármesterek, önkormányzati és parlamenti képviselők vettek részt.

„Az erdélyi magyaroknak kisebbségi helyzetben kell elérniük, kivívniuk a jólétet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elnevezésébe is belefoglalt politikai üzenete és küldetése pedig az, hogy az egész nemzet fejlődését tudja szolgálni, az összmagyarság számára teremtse meg a gyarapodás feltételeit. Ha csupán üzleti szempontból nézzük, akkor a fejlődő piac elveit követve is fontos nekünk az, hogy bevonjuk az erdélyi magyarságot ezekbe a folyamatokba. Ugyanakkor az is célunk, hogy Románia és Magyarország gazdasági és fejlesztéspolitikai együttműködése továbbépüljön. Van még teendőnk ezen a téren, elindultunk ebbe az irányba, és ezt folytatnunk kell” – jelentette ki dr. Seszták Miklós, aki nemzeti fejlesztés miniszterként először járt Erdélyben, számos magánlátogatását követően.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: fontosnak tekinti, hogy a magyar-magyar együttműködésnek, nemzetpolitikának a gazdasági dimenziója is megerősödjön. „A látogatás során több alkalommal a vállalkozók, a gazdasági szféra képviselői is találkozhattak a miniszterrel. Lehet, hogy ez az együttműködésünknek egy kevésbé látványos oldala, azonban az Európai Unióban közös költségvetéséből közösen kell gazdálkodunk. Ezért az ilyen kapcsolatok kiépülése, jövője is fontos” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A magyar kormány a gyarapodás és a gazdasági növekedés mellett a megmaradást is szeretné szolgálni, ezért a magyarországi munkahelyteremtés mellett minden magyarnak lehetőséget szeretne nyújtani arra, hogy a saját szülőföldjén tudjon boldogulni. Ilyen tekintetben is jelentős szolgáltatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban újonnan létrehozott Magyar Fejlesztési Központ, amely az uniós pályázatok kezelésével foglalkozik, és amely az erdélyi magyarok számára is elérhetővé teszi a közvetlenül Brüsszelből lehívható forrásokat azáltal, hogy tájékoztatást nyújt a pályázati lehetőségekről – tájékoztatott dr. Seszták Miklós miniszter, aki a két ország infrastrukturális összekapcsolását célzó befektetéseket, és a határ menti együttműködési projekteket is ismertette, a további román-magyar kormányközi kapcsolatépítés tekintetében pedig Kelemen Hunor közvetítését kérte.

Az RMDSZ elnöke újságírói kérdésre reagálva elmondta: RMDSZ továbbra is szerepet vállal a magyar-magyar, illetve a román-magyar együttműködésben, megteremti a lehetőséget a véleménycserére. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség érdeke az, hogy minden olyan kérdésben, ami közös magyar ügynek számít, minél hatékonyabban egyeztetni tudjunk, gyorsan szót értsünk. Ezzel a látogatással is lehetőséget teremtettünk erre. A kapcsolaterősítés mindkét ország számára hasznos. Vannak, akik abban érdekeltek, hogy a két ország közé éket verjenek. Nekünk pont ezzel ellentétes a célunk, bár ez a mai világban eléggé nehezen megvalósítható” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A székelyföldi körút részeként dr. Seszták Miklós Farkaslakán találkozott a helyi döntéshozókkal és vállalkozókkal, majd a csíkszerdai Alutus nyomdát és a Csíkszépvízi Csengő Tejszövetkezet tejfeldolgozó üzemét látogatta meg. Ez utóbbi helyszínen a község polgármestere, Ferencz Tibor mutatta be azt a helyi vállalkozást, amely hosszú távon biztosítaná a környező települések termelői által beszállított tej értékesítését.

A fejlesztési minisztert ezt követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tanácskozáson fogadta, amelyen Hargita megye turisztikai jellegű fejlesztési terveit mutatták be. Korodi Szabolcs építész a Hargita hegység övezeti fejlesztési tervét, illetve a hozzá kapcsolódó stratégiát vázolta fel, amely a megye egyharmadának rendezésére és szabályozására terjed ki, ismertette a közérdekű, illetve a magán tőke bevonzásával tervezett beruházásokat. A tanácskozáson Ferencz Csaba a Hargita sírégiót, Mik József, Borszék polgármestere pedig a település wellness és gyógyfürdővé alakításának tervét ismertette. A csíkszéki látogatás a Nyergestetőn, az 1848-as szabadságharc emlékművénél megemlékezéssel zárult, amelynek keretében Kelemen Hunor, dr. Seszták Miklós, és Borboly Csaba helyezte el az emlékezés koszorúját.

Kimaradt?