Együttműködik a Sapientia Szász Jenő intézményével

„A szorgos munkás hétköznapokat, a fiatal erdélyi értelmiségiek nemzeti ismereteinek gazdagítását és nemzeti felelősségtudatának erősítését”, közös kutatásokat, összehangolt projekteket szolgál az az együttműködési megállapodás, amit kedden írt alá Marosvásárhelyen Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora és Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NKI) elnöke.

Szász Jenő az eseményen rámutatott arra, hogy a határon túl élő magyar közösségre nézve is jelentős törvények születtek az utóbbi négy évben a magyar parlamentben. Ezek azok a törvények – köztük a kettős állampolgárság intézményesítése, a szavazati jog, az alaptörvény -, amelyek megalapozták a magyar nemzet lelki egyesítését – hangsúlyozta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az NKI már néhány jónevű magyarországi egyetemmel megkötötte az együttműködési szerződést, a határon túli felsőoktatási intézmények közül a Sapientia az első, amellyel aláírja az egyezményt. A kutatás már korábban elkezdődött, tavaly decemberben a csíkszeredai karral közösen indítottak egy programot.

A szerződéskötést az eddig elért sikerek eredményeként értékelte Dávid László. A rektor elmondta, a Sapientia Erdélyben megtartó erőt próbál létrehozni, ellensúlyozva az elvándorlást, tudást, munkahelyet, jövőt teremtve a fiataloknak. Az elmúlt 15 évben olyan szakokat választott az egyetem, amelyeket nehezebb tanítani, ám végzőseinek jobb megélhetési lehetőséget biztosít.

„A 15 év alatt bebizonyítottuk, hogy Erdélyben is lehet minőségi oktatás” – hangsúlyozta az egyetem rektora, aki fontosnak tartja az NKI-val kötött együttműködést, és reméli, hogy minél több gyakorlati eredményről számolhatnak majd be.

Nem nyilvános elképzelések

A maszol.ro kérdésére, hogy milyen konkrét programot indítanak az egyezmény keretében, Szász Jenő válaszában azt emelte ki, hogy fontos fejleszteni az erdélyi magyar értelmiségnek a nemzet iránti elkötelezettségét. Ennek érdekében az erdélyi mérnökök, szociológusok, pedagógusok képzéséről gondoskodik a kutatóintézet. „Az elkövetkező 5-10 évre vannak elképzelések, de nem sajtónyilvánosak” – mondta Szász Jenő.

Kimaradt?