A szakoktatás évét hirdetik meg Háromszéken

A szakoktatás évét hirdeti idén a háromszéki tanfelügyelőség, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint ezzel egyrészt rácsatlakoznak a magyar kormány által meghirdetett hasonló programra, de a hazai oktatási minisztérium is tervezi a szakoktatási rendszer megváltoztatását.

A főtanfelügyelő szerint idén le szeretnék fektetni a háromszéki szakoktatás alapjait, mert ez nagyon fontos Kovászna megye gazdasági fejlődése szempontjából, ugyanis akkor lesznek új munkahelyek, ha jól strukturált és kigondolt szakoktatás működik a térségben.

Keresztély Irma rámutatott, hogy az oktatási minisztérium német mintára alakítaná a hazai szakoktatási rendszert, aminek lényege, hogy az iskolák illetve a diákok vállalkozókkal kötnének szerződést, így a tanuló az elméleti órákat az iskolában hallgatná, de egy szakcégnél gyakorlatozna.  Mindezért fizetést is kapna, illetve a helyi önkormányzatoktól egy szakoktatási ösztöndíjat, ami lehetővé tenné, hogy tanulmányai ideje alatt is eltartsa magát.

A háromszéki főtanfelügyelő pozitív példaként említette a négy éve alapított brassói Kronstadt iskolát, ahol tavaly végzett az első száz tanuló, és mindenkit azonnal alkalmaztak is. A szaktárca február 20-ig várja a tanfelügyelőségek és cégek javaslatait az új szakoktatási rendszer bevezetéséről. Keresztély Irma meglátása szerint a háromszéki vállalkozói rétegnek nincs kellő pénzügyi kapacitása arra, hogy támogatni tudja ezt a rendszert, ezért javasolni fogják, hogy a cégeknek legyen leírható az adóból a diákok foglalkoztatása.

A háromszéki szakoktatás stratégiáját belefoglalják Kovászna megye most készülő fejlesztési stratégiájába is, ezért február 24-én a megyei tanács székhelyén találkoznak a vállalkozói szervezetek, iskolák, önkormányzatok, munkaügyi hivatalok képviselői, hogy kibeszéljék a teendőket.

Emellett most készül a székelyföldi faipari ágazat és a faipari szakoktatás stratégiája is. A sepsiszentgyörgyi Pro Wood faipari klaszter szervezésében szerdán a tusnádfürdői Ozone hotelben gyűlnek össze Kovászna, Hargita és Maros megyék vállalkozói, a három székely megye önkormányzati vezetői, szakpolitikusok, közbirtokosságok és a szakiskolák és tanfelügyelőségek képviselői.

A Pro Wood klaszter menedzsere, Kádár Rezső lapunknak elmondta: a találkozó célja felvázolni a faipari ágazat helyzetét, a jövőképét, és megoldásokat találni a problémákra. A következő időszakban kialakuló stratégiát a kormány asztalára helyeznék. A dokumentum tartalmazza majd a térségben tevékenykedő faipari vállalkozók, oktatási intézmények, erdőtulajdonosok igényeit.

Kádár Rezső szerint a székelyföldi faiparosok körében felmérést is végeznek, aminek eredményét bemutatják majd a szakiskolák vezetőségének, hogy a szakképzést a vállalkozók igényei szerint alakíthassák. A Pro Wood klaszter tervezi még, hogy a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskolában korszerű faipari képzőközpontot alakít ki.

Kimaradt?