Kacsintással vezérelhető a távcsöves kontaktlencse

Pár évvel ezelőtt röppent fel először a hír, hogy a svájci EPFL kutatói a DARPA támogatásával egy olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely távcsőszerű látásélményt nyújt, így viselőjük a normál látásmód mellett tetszés szerint ráközelíthet az őt érdeklő részletekre is. A fejlesztők legújabb prototípusukat pár napja mutatták be az AAAS idei konferenciáján – írja az ipon.hu.

A normál, illetve nagyító (avagy távcsöves) funkciók közt kacsintással váltó rendszer egy napon rengeteget segíthet a szemfenéki meszesedésben, más néven makula degenerációban szenvedőknek, és persze más alkalmazási területei is lehetnek. Az Eric Tremblay és kollégái által fejlesztett lencse jóval nagyobb méretű, mint a hagyományos kontaktlencsék, hiszen az ínhártyára, vagyis a szem fehér részére is kiterjed. A merev lencse belsejében gyűrű alakban elrendezett apró alumínium tükrök vannak, amelyek képesek a tárgyakat eredeti méretük 2,8-szorosára nagyítani.

A látásmódok közti váltás úgy történik, hogy a lencse normál, illetve nagyító része más-más polarizációs szűrőn keresztül tekint a világra, így egy változtatható polarizációjú szemüveg révén a kiszűrhető az a kép, amelyikre éppen nincs szükség. A váltás kacsintással történik, vagyis az egyik szemmel történő kacsintással aktiválódik a szemüveg egyik polárszűrője, amely működésbe lépve a lencse nagyító tükreire irányítja a beeső fényt. A másik szemmel való kacsintással a működés visszaváltható normál módra, ekkor az egyik szűrő kikapcsol, a másik pedig be.

Kimaradt?