Viccnek hitték, ezért vették fel az első nőt az orvosira

Szászhatvanhat évvel ezelőtt kapta kézbe orvosi diplomáját az első női orvostanhallgató. A 26 éves Elizabeth Blackwell 1847-ben jelentkezett az orvosira, de a Charleston, Philadelphia és New York város orvosi egyeteme is eltanácsolta. A Geneva Medical College dékánja nem utasította el a jelentkezést, úgy döntött, hogy 150 férfi hallgatójára bízza a döntést – írja a hvg.hu a PBS cikkére hivatkozva.

A dékán egy elég egyszerű szabályrendszert épített ki, tökéletes konszenzust várt el a 150 embertől: ha egyetlen ember is „nem” szavazatot ad le, Elizabeth Blackwell nem kezdheti meg orvosi tanulmányait. A kor tudományos életének állapotait jól tükrözi, hogy a férfi orvostanhallgatók azt hitték, hogy egy nő jelentkezése az orvosképzésbe csupán vicc. Úgy gondolták, hogy ők márpedig értik a viccet, és egyhangúlag beszavazták Blackwellt.

Az első női orvostanhallgatónak időnként győzködnie kellett az előadókat, hogy bent maradhasson a teremben. Az anatómiakurzuson a szaporodás témájához érve például úgy találta az oktató, hogy ez túl kényes téma lehet a női füleknek. De Blackwell maradt, és a korabeli előírásoknak megfelelően másfél év alatt teljesítette az orvosképzés követelményeit. Diplomája átvételekor a dékán felállt, és meghajolt előtte.

Elizabeth Blackwell New Yorkban kezdett ezután dolgozni, miközben húga, Emily a harmadik női orvostanhallgatóként szerzett diplomát. 1868-ban klinikát nyitottak a városban, főleg szegénységben élő nőket és gyerekeket gyógyítottak.

 

Kimaradt?