Pénzt próbáltak kicsalni László Noémi volt E-MIL-elnökből

Majdnem telefonos csalók áldozata lett László Noémi, az E-MIL volt elnöke. A kolozsvári költőből a „baleset-módszerrel" próbáltak pénzt kicsikarni ismeretlen tettesek. Ez a módszer egyre elterjedtebb a bűnözők körében Kolozs megyében is.

Az esetet László Noémi a Facebookra is megírta, hogy ismerősei is okulhassanak belőle. Beszámolója szerint vasárnap délben hívta fel egy férfi azzal, hogy a férjéről szeretne valamit mondani. Amikor megtudta, hogy László Noéminak nincs férje, azt kérdezte tőle, hogy gyereke van-e. „Van, persze, kettő is” – válaszolta az E-MIL volt elnöke, a férfi pedig gyorsan kapcsolt, és máris a volt férjről akart valami fontosat elmondani.

„Majdnem kiugrott a szívem a helyéből, mert a két gyerek közül az egyik épp a »volt« férjemmel” van. Aki a hang szerint súlyos közúti balesetbe keveredett és mindjárt kapcsolja az ügyvédet. Ő, a rendőr. Ezt nem tartom gyanúsnak, mert azt sem tudom, fiú vagyok-e vagy lány, mivel még nem derült ki: a gyerekkel, az enyémmel, mi van” – folytatódik a beszámoló. A férfi megnyugtatta László Noémit, hogy a gyerekkel minden rendben van, de a volt férjjel nagy baj van.

A csaló története szerint „a volt férj"  a gyalogátjárón elütött egy nőt, aki műtétre szorul. Az áldozat családja pedig beleegyezne, hogy ne tegyenek börtönbüntetéssel járó feljelentést, ha László Noémi elő tud szedni ötezer eurót. "Mondtam, hogy sajnos nem tudok. Már ekkor elég gyanús volt a dolog, egyáltalán az, hogy mit keresek én mint mentőlovag az egész történetben, aki ismeri a szereplőket, az érti, miért mondom - de ezt a kihívó félnek nem volt honnan tudnia” – idézte fel a történteket László Noémi.

A beszámoló szerint a beszélgetés itt szakadt meg. Míg a magát rendőrnek kiadó férfi folytatta a mondókáját, és licitálni próbált, László Noémi felhívta a volt férjét, akiről kiderült, hogy békésen römizik a gyerekkel a konyhában. Ezt a csaló is hallotta, gyorsan le is tette a telefont.

„Nagyon rossz élmény, senkinek sem kívánom. Mindez csupán azért, mert elképzelhetőnek tartom, hogy vasárnap délben »felhívjon« egy »rendőr« aki az »ügyvédet« »kapcsolja«. Hát teljesen agyalágyult vagyok én??? Vigyázzatok magatokra, naiv kollégák” – figyelmeztetett László Noémi.

„Sokkolják az áldozatot"

A Kolozs megyei rendőrség szóvivője, Carmen Jucan a maszol.ro-nak elmondta, az E-MIL volt elnökéből az úgynevezett baleset- módszerrel próbált meg a tettes pénzt kicsikarni. A módszer tájékoztatása szerint egyre elterjedtebb az országban, és Kolozs megyében már idén januárban több esetet jegyeztek.

Jucan elmondta, az áldozatot rendszerint vezetékes telefonon hívja fel a csaló. A számát a telefonkönyvből nézi ki. Ennek előnye, hogy a hívó fél számát kevés vezetékes telefonkészülék jelzi ki. Néha azonban mobiltelefonokat is hívnak, szinét mobilról, amelyben azonban pre-pay kártya van, így tulajdonosa nem ismert.

A forgatókönyv egyszerű: a csaló ügyvédként vagy ügyészként mutatkozik be, és azt állítja, hogy az áldozat valamelyik családtagja balesetet szenvedett és sürgős orvosi kezelésre szorul, vagy pedig – ez volt László Noémi esete is – balesetet okozott, és fel akarják jelenteni. A telefonáló egy nagyobb összeget kér az áldozattól a kezelés kifizetésére vagy a potenciális feljelentő "kártalanítására". Az összeget rendszerint készpénzben kell kifizetni egy ismeretlen személynek a megbeszélt helyen és időpontban.

"A csalók azt használják ki, hogy az áldozatot rendszerint sokkolja a baleset híre. Ilyenkor veszít az ítélőképességéből" – magyarázta a szóvivő. Tájékoztatása szerint a módszernek különösen egyedül élő idősebb személyek esetében van nagy hatásfoka, akiről a bűnöző előzőleg kiderítette, hogy gyermekei szabadságon vannak vagy külföldön élnek.

Carmen Jucan szerint a csalást a legkönnyebb úgy leleplezni, ha az áldozat azonnal leellenőrzi a telefonáló információinak a hitelességét, és megpróbálja elérni a "bajba jutott" családtagját. Ezt tette László Noémi is. Emellett a szóvivő mindenkinek azt ajánlja, hogy ismeretleneknek ne szolgáltasson ki információkat a családjáról vagy a szomszédjairól. "És természetesen minden esetben hívják a 112-es számot" - tette hozzá.

Kimaradt?