Pancserek rongálták meg a világ egyik legértékesebb műtárgyát

Ragasztóval illesztették vissza Tutanhamon halotti maszkjának szakállát. Csak a napokban derült ki, hogy a 3000 éves műtárgy egy része – valószínűleg takarítás közben – letört. Az arany-kék színben pompázó szakállat egyszerűen, átlátszó ragasztóval visszaillesztette valaki, ahelyett, hogy műhelybe vitték volna renoválásra.

A kairói Egyiptom Múzeum régészei más-más magyarázatot adtak arra, hogyan tört le a halotti maszk szakálla. Az egyik neve elhallgatását kérő régész azt mondta, takarítás közben történt a baleset, más pedig azt, hogy a kék és arany színű szakáll meglazult, ezért le kellett szedni.

Azt azonban mindannyian elismerték, hogy ahelyett, hogy műhelybe szállították volna renoválásra, inkább ott, helyben helyreállították azt. Dr. Mahmud El Halwagy, az intézmény igazgatója a BBC-nek elismerte, hogy jól láthatóan átlátszó ragasztó nyomai fedezhetők fel a műkincsen. A műemlékvédelmi miniszter vizsgálatot indított.

„A gond az volt, hogy mi fél óra alatt rendbe akartuk hozni azt, ami amúgy napokat vett volna igénybe” - nyilatkozta a város egyik legismertebb turistalátványosságának számító múzeum egyik munkatársa a The Guardiannek.

A maszkot most egy független, szakemberekből álló csapat fogja alaposabban megvizsgálni, hogy kiderítsék, a ragasztás visszafordíthatatlan következményekkel járt-e.

Az, hogy valami nincsen rendben az 1922-ben, Howard Carter és George Herbert által megtalált maszkkal, már a róla készült fényképeken is látható. Chris Naunton, az Egyiptom-kutató Társaság vezetője, aki dokumentumfilmet is forgatott a fáraóról, azt mondta, nem hitt a szemének, amikor meglátta a felbecsülhetetlenül fontos és értékes műtárgy sérüléseit.

Kimaradt?