Egyházi embermentők a vészkorszakban

Egyházi embermentőkről tartottak előadást és mutattak be kiállítást csütörtök délután Marosvásárhelyen a Kultúrpalota kistermében a Maros megyei múzeum és a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont szervezésében.

A kiállítás az Egyházi embermentők a holokauszt idején címet viseli és azoknak az egyházi személyiségeknek állít emléket, akik a második világháború idején zsidókat mentettek a deportálás elől. Életmentő tevékenységéről Erdélyben Márton Áron római katolikus püspök a legismertebb, de életeket mentett Angelo Rotta, Salkaházi Sára, Schlakta Margit és Stehlo Gábor is.

A kiállítás megnyitója előtt Haraszti György, a budapesti emlékközpont vezetője mondott néhány szót a történelem e tragikus szeletéről, személyes és családi emlékeivel is megfűszerezte azt, hozzátéve, hogy míg a magyarországi holokauszt kutatások egyre gazdagabb eredményeket érnek el a jeruzsálemi Yad Vashem intézet segítségével, addig ugyanez az észak-erdélyi zsidóság múltjáról nem mondható el. Bár voltak kutatások, ezek mégsem eléggé eredményesek – tette hozzá. 

Német Edit Linda női sorsokról tartott előadást a holokauszt idejéből. Nem csupán a női foglyokról és az ő megpróbáltatásairól beszélt, de két fogvatartóról is szólt, Ilse Koch és Irma Grese cselekedeteiről, akik alacsony iskolázottságúak voltak és elképzelhetetlenül kegyetlenek.

Kimaradt?