Salátatermesztést terveznek a Marsra

A marslakók eddig a képzelet szülöttei voltak, de meglehet, hogy belátható időn belül valóban lesz élet a vörös bolygón, mégpedig a Földről exportálva. A Mars One néven futó projekt 2023-ra (néhol 2025 a céldátum) tervezett marsi missziójához kapcsolódóan a Southampton University ambíciózus diákcsapata salátatermesztést álmodott a messzi égitestre, a 2018-ban landoló első felderítő egységgel odautaztatva – írja egy kertészblog.

Az egyetemisták indoklása szerint nem létezhet kolonizáció élelmezés nélkül, és lássuk be, ebben teljesen igazuk van. Elképzelésük szerint a szállító űrhajóban kis helyet fog foglalni az a kísérleti egység, mellyel salátát lehet majd nevelni, egész pontosan fejessalátát. A tervek szerint a kellő hőmérsékletet a leszállóegység fűtőelemei biztosítják majd, a közeget értelemszerűen nem a Mars talaja jelentené, hanem tápoldatos vízben fejlődnének a zöldségek, a fényt természetesen a Nap szolgáltatja majd, a fejlődéshez szükséges szén.dioxidot pedig a bolygó légköréből vonnák ki.

Érdekesség, hogy az önellátásra berendezkedés nagyon is fontos lesz a tervezett marsi bázison, hiszen a jelenlegi állás szerint csak az odaút megoldott, így az első bátor telepesek kénytelenek lesznek hosszútávra berendezkedni, és saját salátát nevelni, ha egészségesen szeretnének étkezni. A terv egyelőre persze kissé megmosolyogtató diákötlet csupán, ám jól jelzi azt, hogy a növénytermesztésnek milyen radikálisan új irányzatai jelenhetnek meg a jövőben. 

Kimaradt?