A székelyudvarhelyi világrekord kulisszatitkaiból

Megünnepeltük a székelyudvarhelyi világrekordot, elfogyasztottuk a káposztát, kiszellőzött már a helyi sportcsarnok, a szervezők és önkéntesek kimosták az egyenruhájukat. De vajon hány hónap szervezés, mennyi önkéntes munka áll e teljesítmény mögött? A maszol.ro a háttérre is kíváncsi volt.

27 104 töltelék – minden egyes darab puhára főve várta a Guiness-rekord kihirdetését. A számítások precízitása, a szervezők magabiztos irányítása tökéletesnek bizonyult. Huszonhétezer száznégy töltelék – ezt még kimondani is sok, nemhogy elkészíteni.

A világrekordos napot rengeteg fejfájós hét, álmatlan éjszaka, folyamatos egyeztetés előzte meg, közölte lapunkkal Pócs Sándor, a gyergyószentmiklósi Arterimpex Kft. vezérigazgatója. Ez a cég biztosította ugyanis a töltelékekhez a teljes húsmennyiséget, mintegy 1400 kilogrammot.

Bukarestből Székelyföldre

Komoróczy Zsoltnak, a Kaufland Románia képviselőjének köszönhető, hogy a világrekordot Székelyföldön sikerült felállítani és nem Bukarestben, hiszen komoly meggyőző munka kellett ahhoz, hogy a fővárosi vezetés elfogadja az ötletet. Két dolgot tartottak szem előtt: egyrészt a rekord felállítását, másrészt a karitatív tevékenységre való alapozást.

Az adakozás ötlete azonnal felmerült, és lassan már ez volt a legfontosabb cél: az étel kétharmadát felajánlani a rászorulóknak, egyharmadát szétosztani a helyszínen, teljesen díjmentesen. A karitatív jellegű akció hallatán a felső vezetés azonnal rábólintott az ötletre, következhetett a megvalósítás.

„Elsőként egy nagyon-nagyon hosszú kolbász gyártásában, majd egy méretes kürtőskalács elkészítésében gondolkodtunk, végül a tájjellegű töltelékes káposzta mellett maradtunk, hiszen ilyen még nálunk nem volt, azonban túlszárnyalni rekordunk akadt. Innen indultunk ki, a tízezer töltelékből és azon nyomban ennek kétszeresén kezdtünk gondolkodni”, magyarázta Pócs Sándor.

Már az ötlet felmerülésekor felkeresték Benedek Árpád gyergyószentmiklósi séfet, segítségét kérve a számításokhoz, hiszen nagyon pontosan ki kellett méricskélni, hogy egy körülbelüli 20 ezer töltelék mekkora edényben férne el. „A lábas méretének kiszámítása is napokat és több papírt vett igénybe, eleinte egy hat méteres átmérőjű edényben gondolkodtunk, ám rájöttünk, hogy ez kivitelezhetlen lesz így megemeltük a magasságát és szűkítettük az átmérőjét" - magyarázta.

Valakinek középre kellett állni

Technikai problémák is felmerültek, mert egy három méteres lábast megrakni káposztával úgy, hogy közben ne álljon be valaki a közepébe, az lehetetlen. Ezért egy fritőzhöz hasonlóan nyolc rekeszre osztották a lábast, azokat egyenként további három egyenlő űrtartalmú részre, így lett 24 kisebb lábas a nagy lábasban. A számításokat a fenyédi Pap Jenő ezermester mérnök tervezte meg.

"Mert rajzolni könnyű, de a valósághoz mérnöki számítások kellettek, hiszen meg is kellett főnie az ételnek, meg is kellett tudni emelni, tehát statikai szempontokat is figyelembe kellett venni” – világított rá a részletekre a húsüzem vezérigazgatója.

Sebesség és precizitás

Benedek Árpád gyergyószentmiklósi séf a káposzta ízéért, az elkészült eledel minőségéért volt a felelős. Az nyilatkozta, egyszerűbb ízvilágot terveztek, hogy az mindegyik fogyasztóknak megfeleljen. Ám a tervezett 26 ezer darab töltelékhez szükséges hús ízesítése sem volt egyszerű feladat: a fűszermennyiség kiszámításához a teljes húsadagot 14 darab, egyenként 100 kilogrammos részekre osztották, és utána ízesítették. „Voltak még nagyobb munkáim, de ilyen jellegű még egyáltalán nem. Szakmai kihívás volt nekem is, ilyen óriási munkám még nem volt”, összegezte a részleteket a séf.

A számolgatások az önkéntes töltelék bügyürgetőkre is kiterjedt: ha van 24 tálca a nagy lábasban, az 24 csapatot jelentett, ami 26 000 töltelékből visszaszámolva lányonként 200 töltelék elkészítése két óra alatt. A szorgos kezű nőket erős karú férfiak segítették, hiszen a 100 kilón felüli tálcákat emelgetni is kellett valakinek. Minden kétséget kizáróan a leggyorsabb bügyörgető csapat Csíkszereda önkormányzatának önkéntes csoportja volt, akik az 1 100 tölteléket 50 perc alatt készítették el. De péntek éjjel fél 12-re az összes töltelék készen állt a főzésre.

A bügyörgetés szabályai

A munkafolyamatban nagyon komoly szabályok szerint működtek együtt, odafigyeltek a legapróbb higiéniai részletekre is, hogy semmiben ne legyen hiba. Igaz, olyan személyek is voltak, akik most életükben először készítettek tölteléket, de mivel nagyon sokat kellett nagyon rövid idő alatt, ezért kénytelenek voltak megtanulni, tökéletesíteni a technikájukat.

"Voltak profik és amatőrök, de a végére mindenki profi lett. Mi annyiban megkönnyítettük az önkéntesek feladatát, hogy a káposzta és a töltelék is tálcán elő volt készítve, csak össze kellett őket illeszteni. A szervezésnek, a szigorú szabályoknak köszönhető, hogy minden tökéletes lett és ezt bizonyítja a tény, hogy a 27 104 darab töltelékes káposztából mi ketten a séffel egy darabot ettünk meg, több nem jutott. De világrekordhoz közeli teljesítmény, hogy 4000 személyt szolgáltunk ki háromnegyed óra alatt, ami, valljuk be, szintén nagyon kemény feladat” – számolt be Pócs Sándor.

A nagy gonddal készített lábast nagy becsben tartják, és egy évig az udvarhelyi Kaufland előtt pihen. Várja a következő bedobást, mely, ha minden igaz, nem sokáig fog váratni magára, hiszen vannak még rekordos ötletek a tarsolyban.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?