Injekciós tűs kapszulát fejlesztenek

A legtöbb beteg injekció helyett a tablettát választja, ha lehetősége nyílik rá. Számos hatóanyag esetében azonban ez nem oldható meg, mivel a gyógyszer nagyméretű fehérjéket tartalmaz, amelyeket szájon át történő bevitel esetén az emésztőnedvek lebontanának, mielőtt a molekulák kifejthetnék hatásukat – írja az ipon.hu.

Az MIT kutatói érdekes megoldással álltak elő a probléma áthidalására: létrehoztak egy olyan gyógyszerkapszulát, amelyet kívülről apró tűk borítanak. A tűk a kapszula lenyelését követően közvetlenül a gyomor falába fecskendezik a hatóanyagot, megelőzve annak lebomlását. Az állatokon végzett kísérletek alapján az új módszerrel sokkal hatékonyabban lehet inzulint beadni, mintha azt a bőr alá adagolnák. A tesztek során kellemetlen mellékhatások sem jelentkeztek, a kapszula dolga végeztével minden probléma nélkül haladt át az emésztőrendszeren.



Bár a kutatók inzulinnal tesztelték a kapszulát, a módszer az úgynevezett biologikumok (biológiai eredetű gyógyszerek), például a rák vagy egyes autoimmun betegségek kezelésekor használt antitestek, vakcinák, rekombináns DNS- és RNS-molekulák esetében lehet igazán hatásos. Ahogy Carl Schoellhammer, a kutatás vezetője elmondta, ezen hatóanyagok többsége olyan nagy molekulákból áll, hogy egyben még akkor sem lennének képesek felszívódni az emésztőrendszerből, ha az emésztőnedvek nem bontanák le őket összetevőikre.

A kutatók sertéseken tesztelték az új metódust, és a prototípus-kapszula semmiféle kimutatható károsodást nem okozott az állatokban az alatt az egy hét alatt, amíg végigért az emésztőrendszeren. A mikrotűkön át a kapszulába helyezett inzulin bejutott a gyomor és a belek falába, majd gyorsabban és nagyobb mértékben csökkentette a vércukorszintet, mint ugyanilyen mennyiségű bőr alá beadott hatóanyag.

Kimaradt?