Megnyitották az új "magyar" tanévet a BBTE-n

Ünnepélyesen megnyitották az idei egyetemi tanévet a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelven is hétfőn délután három órától, az intézmény kolozsvári főépületében.

Soós Anna rektorhelyettes elmondta, fontosnak tartják, hogy hallgatóik külföldi tapasztalatokat is szerezzenek a nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően. A tanárnak mindig erőt ad, hogy új generációkkal találkozik – fogalmazott, hozátéve, az egyetemen elvárás a megkérdőjelezés, a kérdezés, a gondolkodás, nem csak az anyag elsajtításáról szól.

Az elsőéves hallgatónak azt üzente: visszasírják majd a dolgozatokat, amikor arra gondolnak, milyen nehéz még a tanulmányi szerződés kitöltése is, vagy megérteni az osztályzási rendszert. Bár nem kell feleléstől tartani, és hiányozni is többet szabad, az ára ennek, hogy önállóan kell felfedezniük, tanulniuk.

Talpas Botond diákalprefektus szintén a gólyákhoz intézte szavait, azzal kezdve beszédét, hogy a következő nyárig negyven hetük van bizonyítani maguknak, a családtagoknak, a városnak, a tanároknak és saját maguknak.

A hagyomány szerinti megnyitó előadást Horváth István szociológus tartotta meg, aki a generáció fogalmáról beszélt. Kifejtette, a mai húszévesek, a "digitális benszülöttek" nem csak a számítógépet kezelik jól, hanem szemben a kilencvenes évek ifjúságával nagy mértékben viszonyulnak pozitívan azokhoz az értékekhez, amelyek rányomják a bélyegüket a társadalom alakulására.

Horváth bemutatta, hogyan lakult az újszülöttek száma, a vidéki lakosság aránya az országban, miként ment át kulturális átalakuláson az a generáció, amely elsőként lett ipari munkás. Felvázolta, első ízben 1956-ban jelent meg Romániában a televízió, 1965.ben fél, 1970-ben másfél millió ember nézhette, ez egy éles váltást jelentett. Az egyetemi hallgatók száma a nyolcvanas évek végén csökkent a lakosságnövekedés ellenére, tízből egy diák lett egyetemista, míg ma tízből öt. A lakásépítések száma radikálisan csökkent a nyolcvanas évek közepe felé, így ez a generáció infrastrukturális értelemben nehezen tudott felnőtté, azaz önálló családalapítóvá válni.

Horváth kifejtette, az, hogy mikor születtünk, nem határoz meg mindent, de hatással van arra, hogy mi lesz belőlünk. Az új generáció inkább választja a szabadságot, mint a biztonságot, inkább individualista, folyamatosan változik, fiatalosabb szemben a korábbi generció érettségével – magyarázta.

A 2014–2015-ös egyetemi tanévben több mint 8100 középiskolát végzett diák lesz a BBTE hallgatója. Közülük 4200-an tandíjmentes helyre jutottak be, több mint 3900-an pedig tandíjas helyen tanulhatnak ősztől - olvasható az intézmény honlapján. Azt is írják, a meghirdetett magiszteri képzési programokra több mint 3400 hallgató nyert felvételt, ebből 2810-en tandíjmentes helyen végezhetik tanulmányaikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?