Arany árban a folyékony arany

Fél évszázada nem bánt ilyen kegyetlenül az időjárás a méhészekkel, mint idén, rekord gyenge mézhozammal számolnak a méhészek. A rendkívül alacsony, átlagosan hetven százalékkal gyengébb hozam miatt a méz ára is átlagosan 20-30 százalékkal emelkedett. A méhészek közel kilencven százaléka nem is pergetett, hogy legyen mit enniük a rovaroknak.

Az elmúlt 50 év leggyengébb méztermését jegyezték idén Hargita megyében, de országszerte sem jobb a helyzet. A szeszélyes, viharos időjárás miatt lehetetlenné vált a nektár begyűjtése: hiába repültek ki a méhek a meleg nyári reggeleken, mert az előző éjszakai vihar leverte a nektárt a virágokról, így éppen csak annyit tudtak gyűjteni, amennyivel hazaértek, de már nem tettek le semmit a kaptárba. Így a korábbi évek átlaghozamának alig 30 százaléka gyűlt be idén. Kovács Domokos 40 éve méhészkedik, azt mondja: még soha ennyire gyenge évet nem zárt.

„Családonként számítjuk általában a hozamot és olyan nyolc kiló jött ki, míg az elmúlt évben 25 kiló is volt. Télire sajnos nekünk kellett gondoskodnunk a méhek élelméről, ezért szinte nem is pergettünk, ugyanakkor cukorral kellett feletessük, ami családonként 14-15 kiló cukrot, mézet jelent”, panaszkodott a gyergyói méhész.

Hobaj Árpád Güdücön tartja kaptárait, jelenleg 168 családnak a gazdája. Az ő méhcsaládjai jóval a közepes átlag alatt teljesítettek, alig 5-6 kilót tudott gyűjteni családonként. „Kénytelenek voltunk drágítani, átlagosan két lejjel kerül többe egy kiló méz, a tavalyhoz viszonyítva: a kilós 26 lej, a félkilós 13 lej. Vannak helyek, ahol még drágább a méz, mint nálunk: Marosvásárhelyen a havasi mézet 30 lejbe, az akácot 40 lejbe adják”, számol utána a méhész.

Jobban jártak a vándorméhészek

Kovászna megyében is hasonlóak az árak: a méhészek a repce-, a havasi-, és a vegyes virágméz kilogrammjáért 25-26 lejt kérnek, a hársmézért is, az akácért pedig még negyven lejt is.

Kovács József, a Romániai Méhész Egyesület Kovászna megyei alelnöke számításai szerint a sikeres években egy méhcsalád 30-35 kilogramm mézet is megtermelhet, idén azonban a hűvös, csapadékos és szeles időjárás miatt ennek csupán 25-30 százalékát gyűjthették be. Akác egyáltalán nem lett, hársból csupán egynegyed terméssel lehet számolni. A megyében azonban ez már a harmadik esztendő, amiben a méhészek mézhiánnyal küzdenek, a tavalyi is 50 százaléka volt az átlagos hozamnak.

A vándorló méhészek valamivel jobban jártak idén: akinek sikerült nagybani lerakatoknak, áruházláncoknak eladni a termékét, az meg tudta szerezni a piaci ár 50 százalékát.

Háromszéken mintegy 120 egyesületi tagot tartanak nyilván, ezek 60 százaléka vándorméhész. A méz a gyenge hozam ellenére három éve nem drágult, idén azonban kétlejes árnövekedést generált a gyenge hozam.

A helyzet hasonló az ország más megyéiben is, ezért a kormány anyagi támogatást ígért a méhészeknek. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a költségvetés kiegészítés alkalmával 4,131 millió lejt különítettek el a méhészeknek szánt segélyalapra. Így azon méheseket, akiknél 75 méhcsaládnál kevesebben laknak, családonként maximum négy lejjel támogatja az állam, az ennél nagyobb népességű méhesek esetében pedig méhcsaládonként 7,5 lejnyi segély igényelhető. Ez összeg a méhek táplálására fordított költségek 50 százalékát hivatott fedezni. A tárcavezető bejelentése szerint a támogatás november 1-től lesz esedékes.

A méz, ami frissít, gyógyít és megnyugtat

Már az ókori Egyiptomban is sebeket kezeltek vele, melyek így nem fertőződtek el. A méz magas káliumtartalma miatt hatékony baktériumölő. A, C, E, B1, B2, B3, B5 és B6 vitamin gazdagon található benne, melyek közül külön is érdemes kiemelni az utolsót, mely a mellékvese hormontermelődésének serkentésével lassítja az öregedést. A méz igen gazdag ásványi anyagokban (vas, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium) és antioxidánsokban. Nem csupán a teljesítőképességet fokozza, de a javítja a szívműködést is. Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén is kiváló, ezért májgyengeségnél, de hasnyálmirigy- és epe megbetegedésnél is sikerrel alkalmazható.

Kimaradt?