Súlyos kór terjed a kínai iPhone-gyárban

A leukémia igen agresszív típusa pusztít a legnagyobb kínai iPhone-gyárban. A legtöbb eset arról a gyártósorról került ki, ahol a múlt héten piacra dobott mobilcsodát, az iPhone 6-ost készítik. Az okostelefon legújabb generációs darabját szerte a világon milliók várták, a múlt heti bemutatón még a U2 is fellépett. Arról valószínűleg ők sem tudnak, hogy a technikai siker mögött valódi emberi drámák, tragédiák húzódnak meg.

A betegség megállíthatatlan íny- és orrvérzéssel kezdődött minden esetben. A munkásokat a gyártósorról vitték rohammentővel kórházba, ahol azonban nem tudták megmenteni az életüket. A titokzatos kór egyébként régóta pusztít a kínai iPhone-gyárban, ahol a hivatalos tájékoztatás szerint tizenhárom tizen- és huszonéves – havi 850 lejt kereső... – fiatal halt meg.

Egy húszéves fiatalember még csak négy hónapja dolgozott a futószalag mellett, amikor diagnosztizálták nála a betegséget, amit a feltételezések szerint egy rákkeltő tisztítófolyadék okoz. Az Apple cég azóta betiltotta a benzol és hexán alapanyagú vegyszer használatát, ugyanakkor tagadja, hogy Feng Hungkan és mások emiatt haltak volna meg.

Az egész halálozási sorozat egyébként a Daily Mail beszámolója szerint ki sem derült volna, ha a kétségbeesett szülők nem futnak össze a gyár közelében lévő kórházban. A fiatalok kezelőorvosa tudatta a szülőkkel, hogy a rejtélyes betegség vélhetően a gyári munkával lehet összefüggésben.

„A fiamnak csak odaadták a folyadékot, azt mondták neki, ezzel tisztítsa a gépeket, de ezzel törölgetik az alkatrészeket is” – mondta a Daily Mailnek az egyik súlyos beteg, még az életéért küzdő fiatalember, Ji Lung édesanyja, Cseng asszony. „Minden beteget kirúgnak, és még csak nem is fizetik a kórházi ellátást. Nem kérnék kártérítést, de a fiamnak csontvelő-átültetésre van szüksége, máskülönben meghal, én pedig nem tudom kifizetni a kórházi számláját” - tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?