Nem titok többé, mit tanulnak az Apple szupertitkos egyetemén

Az Apple alkalmazottainak kiképző programjáról, az úgynevezett “Apple egyetemről” közölt bennfentes információkat a The New York Times. Az új munkatársakat arra biztatják, válasszanak a még Steve Jobs egykori Apple-vezér és Joel Podolny HR-vezető által létrehozott, számtalan kurzus körül. A tanoncokat képzettségük, és a vállalatnál betöltött pozíció alapján osztják be a belsős órákra.

A 2008-ban megalapított képzésprogram elsődleges célja, hogy az új alkalmazottak is megismerkedjenek a cég szellemiségével, történetével, kulturájával. Az oktatók között a Yale, a Harvard, a Stanford, az MIT, és más neves egyetemek professzorai szerepelnek.

Többek között a cég történetében mérföldkőnek számító döntésekről tanulnak, és azok hátteréről, de az egyetemen az újonnan felvásárolt cégek alapító-vezérigazgatóinak is kínálnak képzést arról, hogyan tudják forrásaikat és tehetségüket kamatoztatni az Apple berkein belül.

Kimondottan a zenehallgatási élményt élvezetessé tevő, vezeték nélküli fejhallgatókat kínáló Beats stúdiónak is kínálnak kurzusokat, így az alapító Dr. Dre és Jimmy Iovine producerek is részt vehetnek rajta. Sem az Apple, sem a Beats nem kommentálta az állítást. A Pixar-öregdiák Randy Nelson az Apple kommunikációjáról, a termékek és szolgáltatások bemutatásáról tart órát. Szemléltetésképp Picasso 11 kőnyomatból álló Bika sorozatát használta fel: az első képen még részletgazdag módon ábrázolta az állatot, míg a végső kockán már csak pár vonalból álló alak látszódik, mégis felismerhető, hogy egy bikáról van szó.

A “Mi teszi az Apple-t Apple-lé” című órán azt oktatja Nelson, milyen elvárásokat támasztanak az alkalmazások, és termékek kinézetével kapcsolatban. A precizitás, de egyszerűség jegyében megfogalmazott design irányelveket az Apple és a Google TV távirányítójával szemléltetik.

A “Legjobb dolgok” órán Joshua Cohen stanfordi professzor azt magyarázza el, hogyan tudnak az Apple-alkalmazottak felhasználó-barát kezelőfelületeket létrehozni. Példaként a New York-i Central Parkot hozta fel, melyet egy sziklás mocsárból váloztattak mindenki számára élveztes zöld övezetté. A cél, hogy Jobs filozófiájához hűen az emberek közelinek, természetesnek érezzék az őket körülvevő számítástechnikát.

Kimaradt?