Sírokra bukkantak a szegedi dóm lépcsői alatt

Leállították pár napra a szegedi dóm felújítását, mert az elbontott előlépcső alatt sírokra bukkantak a régészek. A Szent Dömötör-templom alapjait is megtalálták. Több korszakból kerültek elő leletek, mert a dóm helyéről elbontott templomot többször is átépítették az idők alatt. A dómot részben ráépítették az egykori Dömötör-templom területére. Szeged legrégibb műemléke, a 12–13. századi, gótikus Dömötör-torony ennek a templomnak a visszabontásakor került elő.

A gótikus templom több falszakasza a szabadtéri játékok öltözőinek építésekor pusztult el. Amiket nem érintett sem a dóm, sem a szabadtéri, azok megmaradtak – és most előkerültek. 

A falak mentén középkori sírokat találtak, az egyikben övcsat volt. Nagyjából kilenc sírhelyet ástak ki, de ezekben ennél jóval több emberi maradvány volt. A régészek a szabályoknak megfelelően bejelentették a feltárás eredményét a járási építésügyi és örökségvédelmi hatóságnak.

Váncza László Ybl-díjas építész, a projekt főépítésze a Hvg-nek elmondta: a Szent Dömötör-templom építésének második és harmadik korszakából valók a falleletek. A 14. századi szentély íve és két támpillére került elő. Emellett a 14. századi hálóboltozatos gótikus templom alapja, amire a barokk korban, azaz a 15. században emelték a piarista templomot. A falakból az alapok, illetve háromsornyi tégla maradt fenn.

A falmaradványok belsőépítészeti megoldással a látogatóközpontban lesznek láthatók később. A sírok leleteit elviszik a muzeológusok – derül ki a cikkből.

Kimaradt?