Bethlen Gábor szobrát gyalázták meg Nagyváradon

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az Erdélyi Magyar Néppárt, miután a napokban sárga festékkel öntötték le Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nagyváradi szobrát és román zászlót akasztottak rá – számolt be a hirado.hu. Az önkormányzat azt ígéri, hogy megtalálják és megbüntetik a tetteseket. A város magyar köztéri szobrait, emléktábláit 3 évvel ezelőtt már meggyalázták, a rongálók azóta sem kerültek elő.

Azt nem tudni pontosan, mikor történt a huligán akció, hétfőn reggel vette észre a nagyváradi Sztuflák Ede, hogy meggyalázták a Bethlen Gábor szobrot, amikor az emlékmű mellett lévő virágokat jött megöntözni. „Mikor először megláttam, hogy le van öntve festékkel, illetve a román zászló a nyakába van húzva, megdöbbentem először, és az egész váradi magyarságnak a megaláztatását láttam benne” - fogalmazott.

Az eset kapcsán Petri Csilla a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa az erdon.ro-nak elmondta, hogy bár a közösségi rendőrségre nem érkezett bejelentés, viszont a műszaki osztályra érkezett jelzés az esetről. Ezt követően a polgármesteri hivatal felvette a kapcsolatot a műemlékvédelmi igazgatósággal, hogy ez az intézmény állapítsa meg, mivel és miképpen lehet megtisztítani a szobrot.

Civilek tisztították meg a szobrot és ők gyűjtötték össze a szétdobált koszorúkat is. A Bethlen Gábor szomszédságában lévő József Attila szobrot is megrongálták: ezt is sárga festékkel öntötték le. Az Erdélyi Magyar Néppárt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a rendőrségen és az ügyészségen is.

„A beadványokat elkészítjük és mihamarabb letesszük a megfelelő hatóságoknál, reméljük ezúttal lesz tettes is, vagy tettesek, mert a felelősségre vonásnak igencsak visszaszorító ereje lenne abban, hogy hasonló esetek megtörténjenek Nagyváradon” - mondta Kristófi Kristóf, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi elnöke.

A városban nem először fordul elő szoborgyalázás, ezelőtt három évvel a Garasos híd emléktáblájáról feszítették le a bronzplakettet. Megrongálták Wagner Nándor szobrászművész emléktábláját és Czárán Gyula, barlangkutató köztéri szobrát is.

A nagyváradi önkormányzat azt mondja: a város közel kétszáz műalkotása közül csak 28-ért felelnek ők, csak azokat tudják megvédeni.

„Folyamatosan járőrözünk a szobrok körül, és bővítjük nyilvántartásunkat is, de sok helyen vannak biztonsági kamerák is, így meg fogjuk találni a szoborrongálókat” - mondta Anca Sas szóvivő.

Az önkormányzat bízik abban, hogy mihamarabb kézre kerítik a szoborrongálókat.

Kimaradt?