Ellenzik a zászlótörvény szigorítását és az iskolai himnuszéneklést

Az ActiveWatch civil szervezet tiltakozik a zászlók használatát szabályozó törvény tervezett szigorítása ellen, emellett ellenzi a kötelező reggeli himnuszéneklést az iskolákban - olvasható a szervezet szerdai közleményében.

A civil szervezet azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy május végén a szenátus vita nélkül elfogadta az 1994/75-ös számú törvény módosítására irányuló indítványt, amit 35 szociáldemokrata törvényhozó kezdeményezett. Az ügyben döntő szava a képviselőháznak lesz, amely később határoz az indítvány sorsáról.

A törvénytervezet szerint elemi osztályban kötelezővé tennék a román himnusz rövidített változatának eléneklését minden reggel. Megtiltanák a már nem létező államok zászlajának és címerének használatát, valamint olyan "egységek" jelképeinek kitűzését, amelyek államként való elismerésüket követelik. Ez utóbbi rendelkezés köz- és magánterületre egyaránt vonatkozik. Az indítvány szövege szerint a román zászló kitűzése ezentúl „kötelező” lesz.

A civil szervezet szerint a módosítás sérti a szabad véleménynyilvánítás, a szabad lelkiismerethez, valamint a tulajdonhoz való jogot, valamint a kulturális sokszínűséget. Megállapítják, hogy az 1994-es jogszabály a román zászló kitűzését szabályozza a közintézményekben, ehhez képest a módosító indítvány „megengedhetetlenül, a törvényes kerethez képest aránytalanul kiterjeszti a jogszabályt a magánszférára". Úgy vélik, a kezdeményezők nem indokolták meg, hogy milyen társadalmi szükséglet indokolja a felsorolt alapvető szabadságjogok korlátozását. Rámutatnak: az indítvány törvényerőre emelése azt jelentené, hogy például futballcsapatok szurkolói nem használhatják más államok zászlóját a mérkőzéseken, szállodák és vendéglők sem tűzhetik ki más országok lobogóját.

Az ActiveWatch szerint a nemzeti kisebbségek jogai is sérülnének, hiszen nem használhatnák saját jelképeiket, ami ellentmondana a román alkotmány 6. cikkelyének, amely szavatolja a kisebbségeknek a nemzeti identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez,  és kifejezéséhez való jogot. A civil szervezet megállapítja, hogy az az előírás, amely tiltja a már nem létező országok zászlajának a használatát, olyan abszurd helyzeteket teremthet, hogy történelmi témájú előadásokat nem lehet Románia területén bemutatni, illetve régi épületek homlokzatát - amelyeken ilyen jelképek láthatók - módosítani kellene.

A kötelező himnuszéneklés kapcsán úgy vélik, hogy a kezdeményezők eredeti elképzelésével éppen ellentétes hatást vált ki, mert a mindennapos éneklés hatására elértéktelenedik ez az ünnepélyes pillanat.

A bukaresti média úgy értelmezte korábban ezt a módosító indítványt, hogy a székely és a magyar zászló használatának megakadályozására irányul.

Kapcsolódók

Kimaradt?