Mindannyian mások vagyunk - érzékenyítő nap Csíkszeredán

Pénteken, immár ötödik alkalommal alakul át Csíkszeredán a Mikó-vár előtti tér interaktív élmény- és játékparkká a Gyulafehérvári Caritas szervezsésében. A Mindannyian mások vagyunk rendezvényre ellátogatók hiába keresik az óriáskereket, hullámvasutat, helyette a fogyatékkal élők izgalmakkal és kihívásokkal teli mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. „Az a célunk, hogy valamennyi fogyatékossági ággal saját tapasztalataik révén ismerkedhessenek meg a résztvevők” – olvasható a Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató munkatársainak meghívójában.

A kerekes székes akadálypályánál mozgássérült animátorok avatnak be a különböző nehézségek legyőzésére alkalmas trükkökbe, vagy abba, hogy hogyan lehet úgy festeni, hogy közben nem használhatjuk a kezeinket.

A siketek jelnyelvét, azaz néhány alapvető szabályt, mely a hallássérült társainkkal történő kommunikáció során elengedhetetlen, a Caritas hallássérült kollégái ismertetik.

A látássérült animátorok abban segítenek, hogy olyan módon ismertessék a világot, ahogyan ők tapasztalják: tapintás, szaglás, ízlelés, hallás által vagy „látó” társaikra hagyatkozhatva. A látogatók ismereteket szerezhetnek például arról, hogy miként tud römizni vagy táblézni egy nemlátó, hogyan tölt ki egy vak személy a pohárba vizet úgy, hogy azt ne kelljen folyton feltörölje az asztalról, hogyan képes közlekedni, hogyan képesek egyesek még felsőfokú végzettséget is szerezni.

Értelmileg akadályozott és autizmussal élők a közös együttlét során betekintést engednek abba, hogy hogyan tanulnak zenélni, hangszeren játszani, hogyan kommunikál egy autista, aki nem beszél, mitől nehezebb számukra bizonyos hétköznapi tárgyak használata (például egy órának a leolvasása).

Az Élőkönyvtár idén is várja az „olvasókat”, ahol a könyvek különböző sérüléssel élő személyek, szülők, pedagógusok, akik válaszolnak az olvasók legmerészebb kérdéseire is.

Idén egy újdonsággal is előáll a Mindannyian Mások vagyunk elnevezésű figyelemfelkeltő nap szervezőcsapata. A “Szóljon hozzá” pultnál szeretettel várják azokat, akik úgy érzik, szívesen leírnák a fogyatékkal élő emberek helyzetével kapcsolatos véleményüket, gondolataikat, legyen szó a társadalomban, a munka világában, vagy akár az oktatásban betöltött szerepükről, helyzetükről.

Kimaradt?