Négy ápoló vehette át idén a Mózes Károly-díjat Nagyváradon

Szombaton a nagyváradi városháza dísztermében megtartott Mózes Károly díjátadón három Bihar és egy Szatmár megyei asszisztenst díjaztak. A bihari megyeszékhelyen 2011 óta adják a Cseke Attila volt egészségügyi miniszter által alapított Mózes Károly-díjakat.

 A megjelenteket, köztük a Mózes Gábor orvost, a díj névadójának fiát, az Ápolók Szövetségének Bihar megyei vezetőjét, Iuliana Busuiogot, a prefektura kancelláriaigazgatóját, Claudia Timoftét és a Nagyváradi Egyetemet képviselő Lia Popot Dr. Földes Béla, az Egészségért Alapítvány vezetője köszöntötte, aki elmondta: olyasvalakiről nevezték el a díjat, aki megalapította azt az iskolát, mely mintaként szolgált a többi hasonló tanintézet létrehozásához.

Sajnos személyesen nem ismerhette Mózes Károlyt, azonban ő annak a szellemében élt, hogy az embernek hagynia kell valamit maga után, az orvos pedig az iskola mellett egy 1200 oldalas könyvet hagyott, a betegápolás bibliáját, mondta Cseke Attila.

Mózes Károly 1941-ben végezte el az orvosi egyetemet, majd többek között Lengyelországba és Fehéroroszországba hurcolták kényszermunkára. Nagyváradra 1945-ben tért vissza, és 1948-ban alapította meg az ápolóképzőt, 2003-ban pedig Nagyvárad díszpolgárává avatták, idézte fel az orvos életútjának néhány állomását a képviselő.

Részletesebben megismerhették Mózes Károlyt a jelenlévők feleségének, a 95 esztendős, Izraelben élő Mózes Teréznek román és magyar nyelvű video üzenetéből, valamint abból a vetített képes összeállításból, melyet fia, Mózes Gábor mutatott a családról, melyből egyedül Mózes doktor élte túl a holokausztot, valamint a kollégákról és barátokról. Édesapja Várad szerelemese volt, nem hagyta volna el a várost, ő „rabolta” el a harmadik infarktusa után, hogy egy Tel Avivi kórházban kezelhessék – mesélte a fia, és szó esett Mózes doktor könyveiről, fényképeiről, de arról is, hogy 75 évesen tanult meg számítógépet kezelni.

A névadó alakját idézte fel Lia Pop is, majd a díjátadásra került sor. Elsőként Ana Maier – laudációját elmondta Iuliana Busoiog –, Mózes doktor volt asszisztense vehette át a díjat, ő a meghatottság miatt nem szólt az egybegyűltekhez. Másodikként Miklós Jolán – laudációját Ritli László orvos, volt egészségügyi miniszter ismertette – a nagyváradi Curteanu-kórház főnővére vehette át a díjat, ő nyilvánosan mondott köszönetet érte, akárcsak Király Margit, a nagykárolyi kórház főnővére – laudációját Elisabeta Raţ kórházmenedzser mondta el – és Daniela Olar, a nagyváradi kórház megyei kórház röntgen- és imagisztika osztályának főnővére – laudációját  Iuliana Busoiog mondta el –, aki Mózes doktor örökségéről is beszélt.

Miklós Jolán, a gyermekonkológia munkatársa a díjátadás után is meghatottan mondta: „Ajánlom ezt a díjat az összes kolléganőnek, asszisztensnőnek, bárhol dolgoznak is a világon, hisz mindenki, aki becsületesen elvégzi a munkáját, megérdemli ezt a díjat” – mondta, és mindenkinek megköszönte a díjat, aki valamilyen formában hozzájárult az elismerés megszerzéséhez.

 

Kimaradt?