"Elfelejtették" a kétnyelvű feliratot a sepsiszentgyörgyi állomáson

Két héten belül lesznek magyar feliratok a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson, ígérte meg csütörtökön Borbély László.

Az RMDSZ politikai alelnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: szerdán a vasútállomás ügyéről beszélt a szállítási minisztériummal, melynek képviselője szerint a sepsiszentgyörgyi állomásépület felújítása után elfelejtették kihelyezni a kétnyelvű feliratokat, de megrendelték már a táblákat, és legtöbb két héten belül pótolják a mulasztást.

Borbély László hozzátette: a vasúttársaság (CFR) országos igazgatója elnézést kért az eset miatt, ugyanakkor arról számolt be, hogy hamarosan megoldják hangosbemondón a vonatok érkezésének és indulásának magyar nyelvű közlését is, ehhez egy számítógépes programot vásárolnak, amellyel lejátsszák majd a magyar szöveget.

Mint arról beszámoltunk, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezete a sepsiszentgyörgyi vasútállomás felújítása és februári átadása óta sérelmezi, hogy hiányoznak a magyar nyelvű feliratok, ezért múlt héten egy figyelemfelkeltő akció keretében magyar nyelvű öntapadós matricákat helyeztek ki a román feliratok mellé, és kérték, hogy a hangosbemondóban legyen kétnyelvű az információközlés. Kedden pedig nyílt levélben kérték az EP képviselőjelöltektől, járjanak közbe a vasútállomás kétnyelvűsítése érdekében.

Borbély László csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón rámutatott még 2003-ban az akkori szállításügyi miniszterrel sikerült megegyezni abban, hogy a magyarok által lakott települések vasútállomásain kétnyelvű feliratokat helyeznek el, ez azóta működik is, a sepsiszentgyörgyi állomás esetében felejtették el ezt megtenni, de pótolják a mulasztást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?