Kétnyelvű vasútállomást követelnek a sepsiszentgyörgyi ifjak

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet sérelmezi, hogy múlt heti figyelemfelkeltő akciójuk ellenére nincs előrelépés a sepsiszentgyörgyi vasútállomás kétnyelvűsítése terén, ezért nyílt levélben kérik az EP képviselőjelöltek - Winkler Gyula, Sógor Csaba, Hegedüs Csilla, Vincze Lóránt, Antal Lóránt - közbenjárását.

Az EMI háromszéki szervezete múlt héten magyar nyelvű öntapadós matricákat helyezett ki a felújítás után februárban átadott sepsiszentgyörgyi vasútállomáson a román feliratok mellé, de nehezményezik azt is, hogy a hangosbemondóban csak román nyelven jelentik be a vonatok közlekedésével kapcsolatos információkat. A kedden közzétett nyílt levélben rámutatnak: a múlt héten elhelyezett fordítások többségét már el is távolították, így ismét csak román nyelvű feliratok vannak a váróteremben és a pályaudvaron, de hasonló a helyzet a hangosbemondó vagy a jegyárusítók esetében is.

Az EMI nyílt levelében rámutat: értékelik a munkálatot, amely hozzájárult a város összképének javulásához, ugyanakkor az Európai Parlamenti választások közeledtével kampányeszközként figyeltek fel az uniós támogatások számszerűsítésére, amelyeknek köszönhetően különböző infrastrukturális beruházások valósultak meg. A sepsiszentgyörgyi vasútállomás is példa erre, de ha a nyelvi kérdés figyelmen kívül marad, akkor részsikerként élik meg a beruházásokat, írják a közleményben.

Kimaradt?