MOGYE: egy hetes ultimátumot adtak a magyar tanárok

Jövő hét csütörtökön, április 24-én készül Marosvásárhelyre jönni a felsőoktatásért felelős tárcanélküli miniszter. A találkozótól a MOGYE magyar tanári kara a magyar tanszék problémájának megoldását várja. Ha ez nem történik meg, bojkotthoz folyamodnak – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az egyetem magyar vezetői.

Szabó Béla szerint a szenátus utolsó ülésén elfogadott határozat az egész magyar oktatást semmibevette. „Annyira nyilvánvalóan semmibe veszik azokat a törvényes rendelkezéseket, amelyeket a tanügyi törvény garantál, hogy ilyen körülmények között azon gondolkozunk, hogyan tudnánk ezt tovább folytatni” – mondta a magyar tagozat vezetője.

Halogatják a magyar tagozat ügyét

A professzor a 2012 szeptemberében aláírt megegyezés 7. pontjára hivatkozott, amely kitért arra, hogy az akkreditációs folyamatok befejeztével megalakulnak a magyar főtanszékek. „Ennek ellenére miután megkapta az egyetem az akkreditációt, amely az intézmény honlapján is olvasható, hiába kértük az egyetem vezetőségétől, hogy a január 15-i szenátusi ülésen vitassuk meg és döntsük el, hogy hány magyar főtanszék alakuljon” – magyarázta a sajtótájékoztatón Szabó.

A gyűlésen arra hivatkoztak ugyanis, hogy nagyon sok a nyolc napirendi pont, ami a magyar főtanszék kérdését illeti, ahhoz nagyon hosszadalmas és időigényes megbeszélésre van szükség, tehát halasszák el.

A magyar tanárok erősködésésére eldöntötték, hogy a következő félév első két hetében szerveznek egy másik gyűlést, amire viszont csak március 20-án került sor. Azt megelőzte a rektori jelentés, amikor nyilvános tantestületi ülésen a rektor pozitívumként értékelte, hogy öt oktatási program keretében mérte fel az akkreditációs bizottság az egyetemet és mind az öt alkalommal kedvező minősítést adott, és a magyar oktatás is akkreditálva van.

„A szenátusi ülés napirendi pontjai között a tizenegyedik lett az, amiért tulajdonképpen összehívták az ülést, és miután a titkárnők kiemelt fizetéséről is szavaztunk, azzal a felvezetéssel kezdtek neki a mi problémánknak, hogy arról nincs is mit tárgyalni, hiszen a magyar tagozat nincs akkreditálva, egy év múlva pedig monitorizáló látogatás van kilátásba helyzeve” – idézte fel a történteket Szabó professzor.

Elkezdődött a visszaszámlálás

Ennek kapcsán április 1-én összeült a magyar tantestület és elhatározta, hogy ilyen körülmények között nem tudják folytatni a tevékenységüket és a probléma megoldásáig visszahívják az összes kinevezett tisztségviselőt, a választott vezetők pedig meghatározatlan ideig bojkottálják az egyetem vezetőségének munkálataiban való részvételt.

A sajtótájékoztató bejelentésének eredményeként szerdán sikerült egy találkozót egyeztetni a felsőoktatásért felelős tárcanélküli miniszterrel, Mihnea Costoiuval, aki megígérte, hogy jövő csütörtökön ellátogat Marosvásárhelyre és leül tárgyalni. Ezért a magyar tanárok úgy döntöttek, hogy még egy hétig várnak a bojkottal, de ha akkor sem születik döntés, akkor az elhatározott tiltakozási formához folyamodnak.

Szilágyi Tibor magyar rektorhelyettes az újságírók kérdésére elmondta, a magyar főtanszékek létrehozása nincs összefüggésben az akkreditációval. Az akkreditációt megkapták, ugyanakkor egy év áll a rendelkezésükre, hogy bizonyos hiányosságokat kijavítsanak. „Ez azt jelenti, hogy az akkreditáció megvan, de egy év múlva a bizottság megítéli, hogy sikerült kijavítani azokat a bizonyos problémákat, vagy sem” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Kapcsolódók

Kimaradt?